Medewerker overlijdt na buitenechtelijk avontuur op zakenreis; bedrijfsongeval?

Voeg toe aan Mijn interesses

17 sep '19

Auteur(s): Natalie Vloemans, Nicole de Boer,

Afgelopen week signaleerden wij een opmerkelijke uitspraak van de Franse rechter. Een medewerker van het Franse spoorwegbouwbedrijf TSO pleegde overspel tijdens zijn zakenreis in 2013. Tijdens (of kort na) het avontuurtje werd de medewerker getroffen door een hartaanval en overleed aan de gevolgen daarvan. Nabestaanden van de medewerker besloten een claim in te dienen bij de werkgever. Zij voerden onder meer aan dat de man niet zou zijn overleden als hij niet op zakenreis zou zijn gestuurd.

Verweer TSO

TSO voerde als verweer onder meer aan dat zij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van haar medewerker, omdat zijn hartaanval niet werk-gerelateerd was. Dit standpunt van TSO wordt door de Franse rechter niet gevolgd. Een werkgever blijft volgens de Franse rechter verantwoordelijk voor de werknemer op zakenreis, ongeacht wat hij of zij doet tijdens of buiten werktijd onderneemt. Daarmee wordt aangesloten bij de bescherming die een werknemer geniet op basis van het stelsel van sociale zekerheid. Het Hof van Beroep van Parijs oordeelde dat dit ongeval als bedrijfsongeval dient te worden aangemerkt en veroordeelde TSO tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden. Volgens Franse berichtgeving laat TSO het er niet bij zitten, zij zal in een vervolgprocedure proberen aan te tonen dat de medewerker zijn werk wegens persoonlijke redenen onderbrak. TSO is daarin tot nu toe niet geslaagd. 

Ruime invulling zorgplicht

Een dergelijk ruime invulling van de zorgplicht van de werkgever voor werk-gerelateerde ongevallen kennen wij niet naar Nederlands recht. Wij verwachten dan ook niet dat de Nederlandse rechter in een soortgelijk geval tot een dergelijk oordeel zal komen.

Contact

Advocaat, Partner

Natalie Vloemans

Expertises:  Verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht,Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid,Litigation,Arbitrage, Commerciële contracten,Corona (COVID-19) juridische Helpdesk,Bedrijven in moeilijkheden,

+31 6 3023 0260 n.vloemans@ploum.nl LinkedIn

Advocaat

Nicole de Boer

Expertises:  Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid,Verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht,Litigation,Contractenrecht , Commerciële contracten,Corona (COVID-19) juridische Helpdesk,

+31 6 1283 8115 n.deboer@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.