https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Algemeen/pexels-ekaterina-bolovtsova-6077326.jpg

De arbeidsrechtelijke wijzigingen in 2024

05 jan '24

Auteur(s): Tim de Jong en Michelle Westhoeve

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe arbeidsrechtelijke wijzigingen met zich mee. In deze blog worden de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2024 kort aangestipt en wordt ingegaan op wijzigingen die later in 2024 worden verwacht.

Wijzigingen vanaf 1 januari 2024

Minimumuurloon

De belangrijkste wijziging dit jaar is de inwerkingtreding van de Wet invoering minimumuurloon. Met deze wet worden werkgevers verplicht om werknemers per uur minimaal het minimumloon te betalen. Het minimumuurloon geldt voor alle werknemers van 21 jaar en ouder en bedraagt € 13,27. Voor werknemers jonger dan 21 jaar geldt het minimumjeugduurloon. Met deze wijziging wordt voorkomen dat een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumuurloon heeft dan een werknemer met een 36-urige werkweek. Aangezien het minimumuurloon gebaseerd is op een 36-urige werkweek, gaan werknemers waarvan het minimumloon in 2023 berekend was op basis van een minimumloon van meer dan 36 uur per week erop vooruit. Zij hebben vanaf 1 januari 2024 recht op een hoger salaris. Dit betekent dat cao’s, arbeidsvoorwaardenregelingen, salarissystemen en arbeidsovereenkomsten moeten worden aangepast (voor zover dat nog niet is gebeurd).

Indexaties

Jaarlijks worden een aantal vergoedingen/bedragen geïndexeerd. De belangrijkste indexaties per 1 januari 2024 zullen wij hieronder kort noemen:

  • de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer;
  • de onbelaste thuiswerkvergoeding wordt verhoogd van € 2,15 naar € 2,35;
  • de maximale transitievergoeding wordt verhoogd van € 89.000,- naar € 94.000,- of naar één jaarsalaris wanneer dit salaris hoger is dan de maximale transitievergoeding.

Werkkostenregeling

De tijdelijke verhoging van de werkkostenregeling in 2023 naar 3% wordt teruggedraaid. Voor 2024 bedraagt de vrije ruimte in de werkkostenregeling 1,92% tot een loonsom van € 400.000,- Voor het deel van de loonsom dat hoger is dan € 400.000,- blijft de vrije ruimte 1,18%.

Verlaging wettelijke toetredingsleeftijd in pensioenregelingen

Als gevolg van de Wet toekomst pensioenen wordt de wettelijke toetredingsleeftijd voor pensioenregelingen verlaagd van 21 jaar naar achttien jaar. Dit betekent dat jongere werknemers eerder pensioen opbouwen. Deze wijziging geldt voor iedere pensioenregeling. Werknemers tussen de 18 en 21 jaar die op 1 januari 2024 een arbeidsovereenkomst hebben, moeten door de werkgever aangemeld worden bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar, zodat zij kunnen worden opgenomen in de pensioenregeling. Daarnaast moet in de pensioenregeling de nieuwe toetredingsleeftijd van achttien jaar worden opgenomen (voor zover dit nog niet is gebeurd).

Wet bescherming klokkenluiders voor middelgrote werkgevers

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders voor grote werkgevers (meer dan 250 werknemers) in werking getreden. Vanaf 17 december 2023 geldt deze wet ook voor middelgrote werkgevers (meer dan 50 werknemers). De wet is gedeeltelijk in werking getreden. De sanctiemogelijkheden van het Huis voor Klokkenluiders en wijze waarop anonieme meldingen moet worden gemeld zijn nog niet uitgewerkt. Voor meer informatie over de Wet bescherming klokkenluiders verwijzen wij graag naar onze eerdere blog hierover.

Wijzigingen vanaf 1 juli 2024

CO2-emissiemeldplicht voor woon-werkverkeer en dienstreizen

Vanaf 1 juli 2024 geldt voor grote werkgevers (meer dan 100 werknemers) een verplichting om bij te houden hoeveel CO2 er wordt uitgestoten met woon-werkverkeer en dienstreizen. Deze CO2-emissie moet vervolgens uiterlijk op 30 juni van het volgende kalenderjaar worden gemeld aan de overheid. Deze nieuwe regelgeving is een voorloper op het emissieplafond voor dienstreizen dat waarschijnlijk op 1 januari 2026 in werking treedt. Wanneer dit emissieplafond in 2026 in werking treedt wordt de CO2-emissie gemaximeerd op 96 gram CO2 per reizigerskilometer.

Mogelijke wijzigingen in 2024

Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Wanneer dit wetsvoorstel in werking treedt worden werkgevers en intermediairs (denk aan uitzendbureau en payrollbedrijven) verplicht om maatregelen te nemen om discriminatie bij de werving en selectie van nieuwe werknemers te voorkomen. Het wetsvoorstel is in de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer.

Wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer

Met dit wetsvoorstel wordt beoogd om ook werknemers bij kleinere werkgevers een wettelijk recht te geven op toegang tot een vertrouwenspersoon. Het wetsvoorstel kan hiermee bijdragen aan het terugdringen van ongewenst gedrag op de werkvloer en het creëren van een veilige werkomgeving voor alle werknemers. Het wetsvoorstel is al aangenomen in de Tweede Kamer en ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer. Voor meer informatie over de verplichte vertrouwenspersoon verwijzen wij naar onze eerdere blog hierover.

Wilt u op de hoogte blijven over toekomstige arbeidsrechtelijke wijzigingen of meer informatie over de implementatie daarvan in uw organisatie? Neem dan contact op met ons team Arbeidsrecht, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Advocaat

Michelle Westhoeve

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Transport en Logistiek, Bedrijven in moeilijkheden,

Advocaat

Tim de Jong

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.