https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Finance_Geld/interest-4516075_1920.jpg

Processenfonds WAMCA: onderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Tilburg

11 mrt '24

Auteur(s): Suzanne Poutsma en Michel Jacobs

De kosten voor het aanhangig maken van een collectieve actie kunnen oplopen tot enkele miljoenen euro’s. Er zijn verschillende mogelijkheden om een rechtszaak te financieren, maar deze hebben bij collectieve acties de nodige beperkingen. Zo zijn door de overheid gesubsidieerde advocaten niet beschikbaar voor collectieve acties. Dat geldt ook voor rechtsbijstandsverzekeraars die zich meestal alleen richten op individuele verzekerden. Financiering van een eigen bijdrage van de benadeelden is vanwege een gebrek aan draagkracht vaak geen haalbare kaart, hoewel enkele stichtingen – zoals de Consumentenbond of Milieudefensie – collectieve acties kunnen financieren uit ledencontributies.

Claimstichtingen hebben te kennen gegeven dat het beschikbare budget beperkt is, zodat zij moeten selecteren in zaken. Er bestaat daarom in de markt een grote behoefte aan structurele financiering via een procesfinancier. Voor het geringe aantal WAMCA-schadevergoedingszaken dat sinds 1 januari 2020 voor de rechter is gebracht – zoals gezegd betreft het merendeel van de WAMCA-zaken andere zaken dan zaken waarin een geldvordering centraal staat – is het gelukt financiering te krijgen. Dat kan, gelet op de actuele ontwikkelingen, in de toekomst anders zijn als uit rechtspraak blijkt dat de betreffende procespartij of claimstichting niet gemakkelijk aan de ontvankelijkheidscriteria in de Wamca kan voldoen waardoor het voor procesfinanciers risicovoller wordt bepaalde zaken te financieren.[1]

Toch concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Tilburg dat de tijd nog niet rijp is voor een processenfonds. [2] Dit zou een fonds kunnen zijn dat wordt gevuld met de opbrengsten uit de collectieve acties of wat daarvan overblijft. Er zijn nog te veel onzekerheden rond de WAMCA. Zo is het niet duidelijk of er voldoende zal worden toegewezen om terug te vloeien in het fonds. Ook is de markt rondom procesfinanciering volop in beweging, terwijl de markt nog slechts beperkt gereguleerd is.

Wat kan Ploum betekenen voor gelaedeerden, claimstichtingen en/of procesfinanciers?

Wij werken regelmatig samen met bedrijven, procesfinanciers en claimstichtingen op het gebied van massaschadeclaims en complexe (internationale) procedures. Wilt u weten of uw zaak voor financiering in aanmerking komt? Sparren over hoe een financieringsovereenkomst eruit moet zien? Of vragen over de WAMCA of een complexe procedure? Neem dan contact op met Michel Jacobs en/of Suzanne Poutsma
 


[1] Zie hierna ook de zaak SOMI/TikTok.

[2] Zie het op 14 september 2023 gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Nut, noodzaak, vormgeving en kosten van een (revolverend) processenfonds voor collectieve acties’.

 

Contact

Advocaat

Suzanne Poutsma

Expertises:  Litigation, Arbitrage, Contractenrecht , IT-recht, Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten, Procesfinanciering,

Advocaat, Partner

Michel Jacobs

Expertises:  Mededingingsrecht, Procesfinanciering, German Desk,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.