Advocaat, Partner

Michel Jacobs

Specialisatie

Michel is gespecialiseerd in het mededingingsrecht en werkzaam in een commerciële advies- en procespraktijk. Hij geeft leiding aan de praktijkgroep Mededingingsrecht en aan de German Desk van kantoor.

Naast het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van tal van commerciële overeenkomsten vormt het algemeen en sectorspecifieke mededingingsrecht een belangrijk onderdeel van zijn praktijk. Zijn cliënten zijn veelal (internationale) ondernemingen en instellingen. In zijn praktijk komen vragen over samenwerkingsverbanden aan bod en adviseert hij over vragen met betrekking tot mogelijk misbruik van een dominante marktpositie. Hij heeft ruime ervaring in de bijstand van ondernemingen tijdens inspecties of bedrijfsbezoeken door de Autoriteit Consument en Markt en/of de Europese Commissie, alsook met het adviseren over en het indienen van clementieverzoeken. Ook verzorgt hij compliance trainingen en workshops.

Op het gebied van fusies en overnames, of in geval van de oprichting van een joint venture, adviseert Michel veelvuldig ondernemingen over de noodzaak van melden van deze transacties en begeleidt hij ondernemingen bij meldingen bij de bevoegde kartelautoriteit(en).

Verder omvat zijn praktijk het adviseren en procederen over schadeclaims die voortvloeien uit kartels en procedeert Michel in zaken waarin overheden ondernemingen aanspreken vanwege situaties van onrechtmatige staatssteun.

Wat klanten aangeven

‘Michel Jacobs shows all qualities which clients of big law firms are asking for.’ – Legal 500 EMEA 2023

Achtergrond

Michel is in 1992 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en aan de Universität Osnabrück (Europees recht). Michel is sinds 1994 advocaat en sinds 1999 werkzaam bij Ploum (vanaf 2004 als partner). In 2002 heeft hij de post doctorale Grotius opleiding Europees en Nederlands mededingingsrecht afgerond en in 2010 de Postgraduate Masters in EU Competition Law aan King’s College in Londen. Van 2009 tot 2014 was Michel lid van het dagelijks bestuur van Ploum.

Michel is actief als spreker. Ook treedt hij op als gastdocent mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (instituut Beleid & Management Gezondheidszorg).

Per 1 juni 2015 is Michel lid van de Raad van Toezicht van I+Solutions. Deze organisatie is gespecialiseerd in supply chain management ten behoeve van ontwikkelingslanden. I+Solutions adviseert landen en NGO’s op het gebied van de inkoop en de distributie van essentiële medicijnen tegen malaria, HIV en tuberculose.

Voorbeelden recent werk

 • Betrokken als raadsman voor een aantal marktpartijen in een civiele procedure tegen Nederlandse Spoorwegen waarin met een beroep op het leerstuk van kansschade meer dan EUR 300 miljoen aan (kans)schade wordt gevorderd. 
 • Optreden voor Nederlandse cliënten in een arbitragezaak tegen een Afrikaanse Staat inzake het niet nakomen van contractuele verplichtingen met een belang van meer dan EUR 120 miljoen;
 • Fusiemelding van stichtingen ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen en Warmande bij de NZa en de ACM. Bijzonder aan deze procedure is dat de ACM de voorgenomen fusie goedkeurde op basis van een argument dat zij nog niet eerder had gehonoreerd (het zogeheten ‘reddingsfusieverweer’);
 • Bijstand van Kuwait Petroleum (Nederland) B.V. in een kartelschadeprocedure van wegenbouwbedrijf Van Gelder tegen Shell, waarin Kuwait zich als enige leverancier van Van Gelder heeft gevoegd aan de zijde van Shell;
 • Bijstand van ondernemingen in de Rotterdamse haven in kartelonderzoeken door ACM: onderzoeken stopgezet (geen boetes aan cliënten);
 • Bijstand (advies en procesrechtelijk werk) van een wereldwijd opererende onderneming op het gebied van ‘direct selling’;
 • Advisering inzake de beëindiging van relaties met (online) distributeurs in FMCG sector en diverse andere sectoren;
 • Bijstand Zwitserse onderneming in grootschalig intern onderzoek waarin grote hoeveelheden data werden geanalyseerd ten behoeve van de procesvoering;
 • Bijstand Duitse ondernemingen in Nederland met betrekking tot procedures naar Nederlands recht. Zie ook German Desk;
 • Bijstand van een internationale onderneming als gedaagde in een kartelschadeprocedure die door een indirecte klant aanhangig is gemaakt. Claimwaarde bedraagt tientallen miljoenen euro’s;
 • Betrokken als raadsman van de claimstichting Stichting Loterij Incasso tegen de Staatsloterij namens een zeer groot aantal gedupeerden. Zie ook www.loterij-incasso.nl;
 • Bijstand van een onderneming in een beroepsaansprakelijkheidszaak met een claimwaarde van meer dan EUR 65 miljoen tegen de voormalige raadsman en het advocatenkantoor.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

 • Vereniging voor Mededingingsrecht
 • Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD)
 • Deutsch-Niederländische Handelskammer
 • Gastdocent mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (instituut Beleid & Management Gezondheidszorg)
 • Lid van Raad van Toezicht van I+Solutions
 • Lid Raad van Toezicht van Action Aid

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Michel Jacobs heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 • Economisch ordeningsrecht: sub rechtsgebied mededingingsrecht

Op grond van deze registratie is Michel Jacobs verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Track recordMet uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.