Advocaat

Suzanne Poutsma

Specialisatie

Suzanne adviseert en procedeert voor zowel Nederlandse als internationale cliënten over verschillende commerciële en contractuele aangelegenheden. Zij heeft ruime ervaring met het procederen bij de overheidsrechter, maar heeft ook veelvuldig opgetreden als advocaat en secretaris in arbitrages en bindend adviesprocedures. In dat kader heeft Suzanne onder andere geprocedeerd bij het NAI, UNUM, de SGOA, NOFOTA en SGR. Zij procedeert/arbitreert regelmatig in complexe zaken en heeft een focus op class action litigation.

Wat klanten aangeven

‘Suzanne Poutsma, attorney-at-law and part of Michel Jacobs’ team, shows high ability in litigation in complex matters with foreign jurisdictions. Very smart, very fast and friendly.’ – Legal 500 EMEA 2023

‘Dorine ten Brink and Suzanne Poutsma stand out.’ – Legal 500 EMEA 2023

Achtergrond

Suzanne studeerde in 2012 af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de studierichtingen Privaatrecht en de Togamaster (major Strafrecht). Tijdens haar master is zij werkzaam geweest als parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Na het afronden van haar studie heeft zij een jaar gewerkt als wetenschappelijk docent op de sectie Privaatrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Suzanne is in de begin jaren van haar carrière werkzaam geweest als advocaat bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam, waar zij ervaring opdeed in de beslechting van complexe, grensoverschrijdende geschillen (zowel voor de overheidsrechter als in arbitrage). In het kader hiervan heeft Suzanne een half jaar als advocaat gewerkt in New York.

Naast haar werk als advocaat publiceert en doceert Suzanne regelmatig, met name over (de uitleg van) commerciële contracten, waaronder distributieovereenkomsten en agentuurovereenkomsten, en het procesrecht in de breedste zin van het woord. Suzanne is één van de vaste annotatoren van het tijdschrift Jurisprudentie in Nederland. Suzanne publiceert ook regelmatig over de WAMCA. Daarnaast is Suzanne actief betrokken bij de Dutch Arbitration Association, een organisatie die arbitrage in Nederland als methode voor geschilbeslechting centraal stelt.

Suzanne heeft in 2017 de Law Firm School en de Beroepsopleiding Advocaten met goed gevolg afgerond. In 2021 heeft Suzanne de postacademische specialisatieopleiding “Nationaal en Internationaal Contracteren” van de Grotius Academie cum laude afgerond.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Lidmaatschap:

Nevenfuncties:

 • Secretaris bij de Commissie van Beroep van SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds
 • Begeleider en beoordelaar van Bachelor 3 scriptiestudenten aan de Universiteit Leiden
 • Annotator bij Jurisprudentie in Nederland
 • Registermaker Tekst en Commentaar Burgerlijke Rechtsvordering

Publicaties

 • S.E. Poutsma, Annotatie bij HR 23 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1933, JIN 2023/31
 • S.E. Poutsma & J.P. Schoenmaker, ‘Is er na drie jaar al duidelijkheid over de ontvankelijkheidsvereisten onder de WAMCA?’, VAST 2023/P-021
 • S.E. Poutsma & M.H. Gardien, ‘Opzeggings(on)mogelijkheden van duurovereenkomsten voor bepaalde tijd. Een overzicht van de meest relevante lagere rechtspraak na Mondia/Calanda’, ORP 2022/163, nr. 8, p. 4 – 10.
 • S.E. Poutsma, Annotatie bij Hoge Raad 18 februari 2022, ECLI:NL:HR:2022:274, JIN 2022-3.
 • S.E. Poutsma, Annotatie bij Hoge Raad 28 mei 2021, ECLI:NL:HR:2021:784, JIN 2021-6.
 • S.E. Poutsma, Annotatie bij Hoge Raad 19 februari 2021, ECLI:NL:HR:2021:274, JIN 2021-4.
 • S.E. Poutsma en M.H. Gardien, Annotatie bij Hoge Raad 18 december 2020, ECLI:NL:HR:2020:2099, JIN 2021-3.
 • Th.P. ten Brink, M.H. Gardien en S.E. Poutsma, ‘Het Nederlandse bankbeslag: hoe kunnen de knelpunten worden opgelost?’, in: S.J.W. van der Putten en M.R. van Zanten (red.), Compendium Beslag- en executierecht, Den Haag: Sdu Uitgevers 2018.
 • K.J. Krzeminski en S.E. Poutsma, Beslag- en Executierecht geschetst, Nijmegen: Ars Aequi 2016.
 • S.D. Lindenbergh en S.E. Poutsma (red.), Jurisprudentie Verbintenissenrecht, Nijmegen: Ars Aequi 2013.
 • S.E. Poutsma, Beïnvloedingsmogelijkheden bij de stilzwijgende verlenging van consumentenovereenkomsten, TvC 2013, p. 3-20.
 • S.E. Poutsma, ‘Het beïnvloeden van consumentenbeslissingen: valkuil of uitkomst?’,  in: W.H. van Boom, M. van Kogelenberg en M.L. Tuil (red.), Boobytraps, valkuilen en instinkers in het burgerlijk recht, Den Haag: Boom Juridische Uitgevers 2012, p. 199-240.
 • I. van der Zalm en S.E. Poutsma, Annotatie bij Hof ’s Gravenhage 24 augustus 2010, LJN BN4316, JA 2011/1, p. 72-97.

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Suzanne Poutsma heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 • Burgerlijk Procesrecht: sub rechtsgebied arbitrage, sub rechtsgebied beslag- en executierecht en sub rechtsgebied ligitation;
 • ICT-recht; en
 • Verbintenissenrecht: sub rechtsgebied agentuur en distributie.

Op grond van deze registratie is Suzanne Poutsma verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.