https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Finance_Geld/euro-2891855_1280.jpg

Interview Kees Jan Kuilwijk (Liesker Procesfinanciering)

11 mrt '24

Auteur(s): Suzanne Poutsma en Michel Jacobs

Kees Jan Kuilwijk, die het kantoor van Liesker Procesfinanciering in Brussel (België) leidt, hebben wij de volgende vragen gesteld.

1. U leidt het kantoor het kantoor van Liesker Procesfinanciering in Brussel (België). Wat voor soort zaken financiert Liesker?

Wij financieren commerciële geschillen in brede azin dus allerlei conflicten over zakelijke overeenkomsten. Over het algemeen betreft het geschillen tussen een onderneming en een leverancier of een klant. Soms gaat het om aandeelhouders die niet langer door één deur kunnen. Zonder ons specifiek op faillissementen te richten hebben we in België, min of meer bij toeval, veel succes gehad door samen te werken met curatoren, zowel Nederlandse als Belgische, die wegens een gebrek aan middelen waardevolle activa, zoals vorderingen, niet ten gelde konden maken. De procedures die wij financieren komen uiteraard niet ten laste van de boedel.

2. U schrijft een boek over de WAMCA. De publicatie wordt verwacht in de zomer van 2024. Kunt u alvast een tipje van de sluier oplichten: wat zijn de belangrijkste bevindingen die in het boek worden beschreven? 

Voor het schrijven van het boek ben ik diep in de lopende procedures gedoken en wat mij enorm heeft verbaasd is hoe onzorgvuldig er wordt geprocedeerd. Ik begrijp best dat de WAMCA een nieuwe wet is er dus niet veel rechtspraak voorhanden is, maar er is dus wel een wet en er is een wetsgeschiedenis. Van advocaten mag toch worden verwacht dat ze die in ieder geval hebben bestudeerd.

Regelmatig worden dagvaardingen te laat ingediend of worden verplichte onderdelen niet opgenomen. Een stichting begon zomaar een zaak namens vijftig tot honderd “kennissen”. Een andere stichting probeerde een achterban te werven zonder dat duidelijk was waar de zaak eigenlijk over ging. Dat kan natuurlijk niet. Voor een procesfinancier is het enorm belangrijk dat er zorgvuldig wordt geprocedeerd en onontvankelijkheid puur door fouten die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden, is niet acceptabel.

Positief is dan weer, de andere kant van de medaille, dat rechters streng zijn en echt iets willen maken van de WAMCA. Nederland heeft niets aan een regime voor collectieve acties waar stichtingen maar doen wat ze willen en gerechtelijke uitspraken onvoorspelbaar zijn. Een stabiel, volwassen regime is enorm belangrijk voor procesfinanciers.

3. Recent heeft de rechtbank tussenuitspraak gedaan in de zaak tegen TikTok. Wat betekent de uitspraak in TikTok – waarin de rechtbank het redelijk vindt dat een procesfinancier het door hem geïnvesteerde bedrag met maximaal een multiple van vijf mag terug verdienen – voor procesfinanciers? Is het financieren van zaken nog aantrekkelijk?

TikTok is een belangrijk vonnis om meerdere redenen, maar zeker ook voor procesfinanciers. Voor ons heeft het positieve en negatieve aspecten. Positief is dat alle stichtingen betrokken bij de procedure in principe hun kosten vergoed krijgen, niet alleen de stichting die door de rechter wordt aangewezen als de stichting die de procedure mag leiden. Dus ook als je als procesfinancier op het verkeerde paard hebt gewed, betekent dat niet automatisch dat je met lege handen komt te staan.

Negatief, althans jammer, is dat de rechtbank niet helemaal goed lijkt te begrijpen hoe procesfinanciering precies werkt. Procesfinanciers mogen als vergoeding maximaal het vijfvoudige van het geïnvesteerde bedrag ontvangen. Wat bedoelt de rechtbank met “het geïnvesteerde bedrag”?  Het spreekt over “de gemaakte kosten” maar ook over “het aan de stichting ter beschikking gestelde bedrag.” Dat is niet hetzelfde.

Gemaakte kosten zijn gemaakte kosten, maar het “aan de stichting ter beschikking gestelde bedrag” is het beschikbare budget, dus inclusief kosten die niet gemaakt zijn maar wel gemaakt hadden moeten worden in geval van bijvoorbeeld hoger beroep. Engelse funders noemen dit “capital outlay” versus “costs”. Als een procesfinancier een budget ter beschikking stelt, dus reserveert, voor een vijf of zes jaar, dan kost dat geld (rente). Het is de “capital outlay” die wordt gefinancierd.

De rechtbank lijkt bovendien te denken dat procesfinanciers het geld gewoon op de plank hebben liggen terwijl dat niet zo is. Iedere procesfinancier, groot of klein, waar dan ook ter wereld, werkt met fondsen waarin door bedrijven of particulieren is geïnvesteerd. Een fonds kost geld en zoals gezegd kost het reserveren van een budget voor een bepaalde zaak uit dat fonds ook geld. Zo bezien is het “vijfvoudige van het geïnvesteerde bedrag” aan de magere kant. Niet als alle zaken waarin wij investeren ook daadwerkelijk worden gewonnen, maar dat is helaas niet zo.

Wel begrijp ik dat de rechtbank excessieve vergoedingen wil uitbannen. In sommige lopende WAMCA zaken kunnen procesfinanciers in theorie het twintigvoudige van het geïnvesteerde bedrag ontvangen. Dat is natuurlijk te gortig.

Wat kan Ploum betekenen voor gelaedeerden, claimstichtingen en/of procesfinanciers?

Wij werken regelmatig samen met bedrijven, procesfinanciers en claimstichtingen op het gebied van massaschadeclaims en complexe (internationale) procedures. Wilt u weten of uw zaak voor financiering in aanmerking komt? Sparren over hoe een financieringsovereenkomst eruit moet zien? Of vragen over de WAMCA of een complexe procedure? Neem dan contact op met Michel Jacobs en/of Suzanne Poutsma

Contact

Advocaat

Suzanne Poutsma

Expertises:  Litigation, Arbitrage, Contractenrecht , IT-recht, Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten, Procesfinanciering,

Advocaat, Partner

Michel Jacobs

Expertises:  Mededingingsrecht, Procesfinanciering, German Desk,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.