https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Douane_en_Logistiek/electric-car-4381728_1920.jpg

Invoer van Chinese elektrische personenauto’s onderworpen aan registratie

15 mrt '24

Auteur(s): Jikke Biermasz en Arjan Wolkers

Douane registreert sinds 7 maart 2024 de invoer van elektrische personenauto’s van oorsprong uit China

De Europese Commissie heeft de douaneautoriteiten van de lidstaten opdracht gegeven om de invoer in de EU van elektrische personenauto’s van oorsprong uit China met ingang van 7 maart 2024 te registreren[1]. Het gaat om elektrische personenauto’s (momenteel) ingedeeld onder de GN-code 8703 80 10.

Aanleiding voor de registratieverplichting vormt een op 4 oktober 2023 door de Europese Commissie gestart antisubsidieonderzoek[2]. Hoewel dit onderzoek nog loopt, meent de Europese Commissie dat er op dit moment voldoende bewijzen zijn dat de Chinese overheid de export van Chinese elektrische personenauto’s naar de EU subsidieert. Hierdoor bestaat het risico dat EU producenten van nieuwe batterijvoertuigen voor personen worden benadeeld en te maken zullen krijgen met afnemende verkopen en lagere productieniveaus.


[1] UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2024/785 VAN DE COMMISSIE van 5 maart 2024 tot onderwerping van de invoer van nieuwe batterijvoertuigen, ontworpen voor het vervoer van personen, van oorsprong uit de Volksrepubliek China, aan registratie.
[2] PB C, C/2023/160, 4.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/160/oj.

Mogelijke gevolgen registratie

Indien de Europese Commissie, na afronding van het antisubsidieonderzoek, inderdaad concludeert dat sprake is van subsidiëring door de Chinese overheid, dan maakt de nu ingestelde registratie het mogelijk om de dan vastgestelde antisubsidiemaatregel met terugwerkende kracht toe te passen op de geregistreerde invoer. De antisubsidieheffing is dan dus ook nog achteraf verschuldigd naast de geldende douanerechten van 10%. Het instellen van een registratie op een product lopende een onderzoek naar dumping of subsidieringpraktijken is verraderlijk in die zin dat de aangever van de geregistreerde invoer er op het moment van de invoer, op de registratie na, financieel nog niets van merkt. Met de heffing wordt men pas achteraf, mogelijk maanden later, geconfronteerd, als de douaneautoriteiten van de lidstaten in het geval van vaststelling van de maatregel opdracht krijgen de heffing over de geregistreerde invoer te gaan innen.   

Over de verwachte hoogte van de mogelijk in te stellen antisubsidieheffing wordt nog geen uitspraak gedaan. De Europese Commissie heeft aangegeven dat het in dit stadium van het onderzoek nog niet mogelijk is de omvang van de subsidiëring nauwkeurig in te schatten en acht het daarom niet opportuun om een raming van het bedrag van de toekomstige aansprakelijkheid te verstrekken.

Dat het in de praktijk met name bij antidumpingheffing, maar ook wel bij compenserende rechten,  doorgaans om aanzienlijke bedragen kan gaan moge duidelijk zijn.

Wat kunt u doen?

Belanghebbenden kunnen, naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen, uiterlijk 21 dagen na 6 maart 2024 hun standpunt schriftelijk kenbaar maken, bewijsmateriaal indienen of verzoeken om te worden gehoord. Importeurs van het betrokken product doen er verder verstandig aan zich voor te bereiden op de impact van een antisubsidieheffing. Deze zal dus uiteindelijk met terugwerkende kracht kunnen worden toegepast op geregistreerde importen vanaf 7 maart 2024.  

Voor douanevertegenwoordigers die in opdracht van klanten invoeraangiften verzorgen met betrekking tot elektrische personenauto’s van oorsprong uit China, is extra alertheid geboden en is het verstandig aanvullende maatregelen te treffen om risico’s te vermijden.

Bij vragen kunt u contact opnemen

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen (j.biermasz@ploum.nl en/of a.wolkers@ploum.nl). Ploum’s team Douane, Handel en Logistiek adviseert regelmatig over of naar aanleiding van antidumping- en antisubsidie onderzoeken en maatregelen.

Contact

Advocaat, Partner

Jikke Biermasz

Expertises:  Douanerecht, Transportrecht, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Voedsel- en Warenpraktijk, Haven en Douane, Food, Transport en Logistiek, Douane en Internationale Handel, Internationale Sancties en Exportcontrole , E-commerce,

Senior medewerker

Arjan Wolkers

Expertises:  Douanerecht, Haven en Douane, Transport en Logistiek, Douane en Internationale Handel,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.