Senior medewerker

Arjan Wolkers

Specialisatie

Arjan is werkzaam als senior medewerker binnen de sectie Douane, handel en logistiek.

Arjan is gespecialiseerd in fiscale regelgeving met betrekking tot de invoer van goederen, waaronder douanerechten, accijnzen, antidumpingheffingen en BTW. De uitdaging is om op een creatieve, solide manier met deze complexe regelgeving om te gaan, zodat voor de cliënt optimaal resultaat wordt bereikt. Hij richt zich met name op importeurs, logistieke dienstverleners en producenten in het (internationale) handelsverkeer.

Arjan adviseert zijn cliënten onder andere op het gebied van douanerechten, accijnzen, antidumpingheffingen en BTW bij invoer. Geregeld ziet hij mogelijkheden om via een zogenoemde teruggaafprocedure te veel betaalde invoerrechten voor cliënten terug te vragen.

De complexe regelgeving met betrekking tot de invoer van goederen leidt regelmatig tot een verschil van inzicht met de douaneautoriteiten over de toepassing daarvan. Hoge navorderingen zijn dan het gevolg. Arjan heeft veel kennis en ervaring op het gebied van procesvoering en vertegenwoordigt zijn cliënten in fiscale bezwaar- en beroepsprocedures voor de Nederlandse rechter en het Europese Hof van Justitie.

Achtergrond

In 1996 is Arjan afgestudeerd in Fiscaal recht, afstudeerrichting kostprijsverhogende belastingen aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie heeft Arjan ruime ervaring opgedaan in de Trade & Customs praktijk van KPMG Meijburg & Co. Vervolgens was hij werkzaam bij Hertoghs advocaten waar hij zich verder heeft gespecialiseerd in het fiscale procesrecht, met name op het terrein van de indirecte belastingen.

Sinds juni 2020 is Arjan werkzaam bij Ploum als senior medewerker op de sectie Douane, Handel en Logistiek.

Arjan is auteur van de leergang Europees belastingrecht – indirecte belastingen van Kluwer en verzorgt daarnaast bijdragen op het gebied van douane, accijnzen en BTW voor de fiscale tijdschriften NLFiscaal en NTFR. Ook verzorgt hij met regelmaat presentaties en opleidingen op het gebied van het douanerecht.

Voorbeelden van recent werk

 • Arjan adviseert en treedt op in procedures waarin de invoer van goederen centraal staat. Dit zijn o.a. geschillen over de oorsprong, tariefindeling of de uitleg van complexe douane- of accijnsbepalingen.
 • Arjan treedt op in teruggaafprocedures indien hij op basis van ontwikkelingen in de jurisprudentie of de interpretatie van de regelgeving mogelijkheden ziet om te veel betaalde rechten bij invoer terug te vragen.

Lidmaatschappen en nevenfuncties

 • Buitengewoon lid Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)
 • Auteur leergang Europees belastingrecht – indirecte belastingen van Kluwer (navigator)
 • Annotator bij het fiscale tijdschrift NLFiscaal
 • Annotator bij het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR)
 • Verzorgen van presentaties en opleidingen (bijvoorbeeld spreker op het symposium van de Hoge Raad van 11 april 2019 ter gelegenheid van de uitgave van het boek “Douanerecht” van mr. D.G. van Vliet)

Publicaties

 • Ethylalcohol voor productie frisdrankaroma’s; uitleg inzake vrijstellingaccijns, NLFiscaal (2023/128)
 • Naheffing accijns voor vergunninghouder AGP; brief gold als naheffingsaanslag. NLFiscaal 2022/2283
 • Intracommunautair vervoer onder accijnsschorsingsregeling; keten van transacties. NLFiscaal 2020/1169
 • Tariefindeling van scheepscasco’s; schepen voor vaart in volle zee. NLFiscaal 2020/0724
 • Prejudiciële vragen; CDW vs. DWU; douaneschuld door verjaring tenietgegaan? NLFiscaal 2020/0318
 • Naheffing van bedragen die als accijns zijn teruggevraagd ondanks goede trouw. NLFiscaal 2019/2711
 • Fraude in het douanerecht: verstrekkende gevolgen. BTW-bulletin 2019/74
 • Strafbare feiten gepleegd door zaakvoerder; medeschuldenaar accijns. NLFiscaal 2019/2476
 • Herziening van douaneaangifte; lidstaten bepalen tijdstip mededeling. NLFiscaal 2019/2079
 • Geen vrijstelling douanerechten bij plichtsverzuim. NLFiscaal 2019/1362
 • Postonderverdeling gps navigatiesysteem met diverse functies. NLFiscaal 2019/1178
 • Geen heffing accijns mogelijk ten aanzien van in Luxemburg veraccijnsde tabaksproducten die een particulier naar Nederland heeft laten vervoeren. NTFR 2019/902
 • Tariefmuren en Mijlpalen: drie jaar Douanewetboek van de Unie. WFR 2019/92


Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.