Update: benchmark rate-transitie. Uitvraag toezichthouders

Eerder berichten wij al over de benchmark rate-transitie en welke onduidelijkheden en onzekerheden hiermee gepaard gaan en welke ontwikkelingen er in de tussentijd zijn geweest. Inmiddels zijn er wederom ontwikkelingen op het vlak van de transitie van inter bank offered rates (IBORs) naar risk free rates (RFRs) geweest die 1 januari 2022 moet zijn voltooid.

Zo hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 30 juni 2020 aangekondigd dat zij een halfjaarlijkse uitvraag lanceren bij instellingen met betrekking tot de transitie naar alternatieve benchmark rates. De eerste halfjaarlijkse uitvraag heeft plaatsgevonden op 1 juli 2020. De laatste halfjaarlijkse uitvraag staat gepland voor januari 2022. Met de halfjaarlijkse uitvraag hopen DNB en AFM een beter beeld te krijgen van wat de status is van de transitie bij de verschillende financiële instellingen. De uitvragen zijn enerzijds gericht op financiële instrumenten waarvan de toekomstige kasstromen afhankelijk zijn van de relevante benchmark rate en anderzijds gericht op het verloop van de transitie.

DNB en AFM benadrukken dat, hoewel 2022 nog ver weg lijkt, het van belang is dat financiële instellingen nu al overstappen op de nieuwe benchmark rates en fallback-bepalingen opnemen in nieuwe maar ook reeds bestaande overeenkomsten. DNB en AFM waarschuwen bovendien dat een ongeordende en/of onvolledige transitie voor prudentiële risico’s kan zorgen.

 

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.