Update: Algemene vergaderingen (AVA of ALV) tijdens de coronacrisis

04 apr '20

Auteur(s): Stan Commissaris, Roos de Vos,

Eerder schreven Stan Commissaris en Roos de Vos een artikel over het houden van algemene vergaderingen tijdens de corona crisis. Dit artikel is hier terug te lezen. Gisteren (3 april 2020) heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tot spoedwetgeving, onder meer op het gebied van algemene vergaderingen. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt het na invoering van deze spoedwetgeving mogelijk om tijdelijk via elektronische middelen te communiceren. Nu zijn fysieke vergaderingen nog verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld (beurs)vennootschappen en verenigingen jaarlijks een algemene vergadering moeten houden. Door het coronavirus is het fysiek bijeenkomen onwenselijk. De wet gaat regelen dat wanneer een lid of een aandeelhouder in zo’n elektronische vergadering niet optimaal heeft kunnen deelnemen, de in die vergadering genomen besluiten toch rechtsgeldig zijn. Daarnaast wordt het voor het bestuur mogelijk om de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uit te stellen. Deze spoedwetgeving zal niet alleen gelden voor beursvennootschappen en verenigingen, maar ook voor coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, besloten vennootschappen en verenigingen van eigenaars die jaarlijks een algemene vergadering moeten houden. Het wetsvoorstel zal voor advies aan de Raad van State worden toegezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op dit gebied, geef dit dan hier door. ----- Links naar andere artikelen over dit onderwerp: 25 maart4 april9 april - 10 april

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.