Invest-NL: een nieuwe manier van investeren in Nederland?

Op 12 december 2019 is Invest-NL N.V. (Invest-NL) opgericht door de minister van Financiën en op 16 januari 2020 is Invest-NL gelanceerd. Sinds 16 januari worden de ontwikkelingsactiviteiten van Invest-NL vormgegeven en kan Invest-NL ook investeren in projecten en bedrijven die werken aan oplossingen voor maatschappelijke transitieopgaven en in de doorgroei van MKB en start- en scale-ups (aldus de minister van Economische Zaken en Klimaat in een brief van 16 januari 2020). In dit nieuwsbericht bespreken wij de achtergrond van Invest-NL en de huidige voorwaarden van een financiering door Invest-NL.

Achtergrond

Op 4 december 2019 is de Machtigingswet oprichting Invest-NL (de Machtigingswet) in werking getreden. In de Machtigingswet zijn onder andere het doel en de taken van Invest-NL omschreven. Verder is per 31 december 2019 het Nederlandse Investerings Agentschap opgehouden te bestaan en opgegaan in Invest-NL. Doel Invest-NL Uit de Machtigingswet blijkt dat Invest-NL tot doel heeft om, wanneer de markt hierin onvoldoende voorziet, bij te dragen aan het financieren en realiseren van maatschappelijke transitieopgaven door ondernemingen en aan het bieden van toegang tot ondernemingsfinanciering. De focus ligt hierbij op investeringen die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie en/of het versnellen van de groei van innovatieve start- en scale-ups met een hoog impact potentieel. Hoewel Invest-NL onderdeel uitmaakt van de markt, is het niet de bedoeling dat Invest-NL gaat concurreren met andere financiers. Invest-NL springt pas bij als andere partijen niet bereid zijn om het project/de onderneming (geheel) van een financiering te voorzien. Taken Invest-NL Uit de Machtigingswet blijkt dat Invest-NL verschillende taken heeft. Zo heeft Invest-NL de taak om initiatieven en ondernemingen te ondersteunen bij de ontwikkeling van projecten waarmee bijvoorbeeld een bijdrage geleverd kan worden aan het realiseren van Nederlandse maatschappelijke transitieopgaven. Ook kan Invest-NL onder andere worden aangewezen om bepaalde subsidies voor een ministerie uit te voeren of om namens de Staat aandeelhoudersbevoegdheden uit te oefenen. Daarnaast heeft Invest-NL de taak om financieringen te verstrekken aan bepaalde projecten/ondernemingen.

Huidige voorwaarden van de financiering

Om in aanmerking te kunnen komen voor een financiering van Invest-NL, moet het project/de onderneming in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • het project/de onderneming moet passen binnen de doelstellingen van Invest-NL;
 • er moet een helder businessplan zijn dat de levensvatbaarheid van het project/de onderneming aantoont;
 • er moet een gekwalificeerd en gemotiveerd managementteam aanwezig zijn;
 • minimaal 50% van de totale financiering moet worden verstrekt door andere professionele financiers;
 • de volledige financiering is niet rond te krijgen via reguliere financieringskanalen;
 • de totale financieringsvraag (inclusief de andere financiers) betreft meer dan EUR 10 miljoen; en
 • voor technologische ontwikkeling dient de financiering voor de doorontwikkeling naar de zogenaamde “demonstratie”- en “uitrol”- fases.
De financiering door Invest-NL kan worden verstrekt als participatie (waarbij Invest-NL altijd een minderheidsbelang zal verwerven) of als (achtergestelde) lening. Bij de participatie is het van belang dat de ondernemer/het management ook zelf risicodragend actief in het project investeert. Daarnaast wordt bij de lening de looptijd afgestemd op de behoeften en het doel van de financiering en zijn er verschillende vormen van zekerheid, aflossings- en optiestructuren mogelijk. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de verduurzaming en het innovatiever maken van Nederland maken onderdeel uit van de doelstellingen van Invest-NL. In dat kader heeft Invest-NL uitsluitingscriteria en voorzorgsmaatregelen opgesteld om te voorkomen dat als gevolg van haar financieringen directe of indirecte ongewenste effecten ontstaan. Zo doet Invest-NL geen zaken met partijen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij corruptie en ondersteunt Invest-NL geen projecten die gericht zijn op niet-duurzame energieproductie die geen verklaarbare tussenstap vormen in de transitie naar een duurzamer energiesysteem. Daarnaast mag er geen sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun. Momenteel biedt Invest-NL op haar website een quickscan aan waarmee u kunt inschatten of uw project/onderneming in aanmerking kan komen voor een financiering van Invest-NL. Mocht u vragen hebben over bovenstaand nieuwsbericht of willen overleggen over de voorwaarden of aantrekken van een financiering, dan kunt u altijd contact opnemen met een van de specialisten van ons team Banking & Finance.

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
 • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
 • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.