https://ploum.nl/uploads/floor-plan-1857175_1280.jpg

Wkb voor verbouwactiviteiten uitgesteld tot 1 juli 2024

13 sep '23

Auteur(s): Jacob Henriquez en Simone Overbeeke

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (’Wkb’) treedt op 1 januari 2024 in werking. Minister De Jonge heeft onlangs in een brief van 11 september 2023 antwoord gegeven op enkele vragen over de inwerkingtreding van de Wkb van de Eerste Kamer (die op 20 juli 2023 zijn ingezonden).

De eerste vraag die door de Minister wordt beantwoord is of ruimte met betrekking tot uitstel van de Wkb bestaat voor verbouwactiviteiten. De Minister geeft aan dat in beginsel de inwerkingtreding gepland staat op 1 januari 2024 en dat dit onveranderlijk lijkt te zijn. Echter, in het vervolg van de brief geeft de Minister aan dat er wel ruimte bestaat voor een onderscheid tussen nieuwbouw en verbouw.

Bouwend Nederland heeft aangegeven dat een latere inwerkingtreding voor verbouwprojecten voordelen kan opleveren, met name voor kleinere aannemers. Het zou kunnen helpen bij een soepelere overgang en het oplossen van eventuele problemen bij gemeenten. Het belangrijkste argument is echter de beschikbaarheid van de kwaliteitsborgers. Een latere start voor verbouwprojecten kan volgens Bouwend Nederland het vertrouwen vergroten en het risico op stagnatie in de bouw verminderen.

Gezien het belang van een ongestoorde voortgang in de bouwsector, heeft de Minister besloten om deze ‘zachtere landing’ voor verbouwactiviteiten te ondersteunen. Dit betekent dat de invoering van de Wkb voor nieuwbouw en verbouw op een ander tijdstip zal plaatsvinden. De Wkb zal op 1 januari 2024 in werking treden voor nieuwbouw, terwijl verbouwactiviteiten pas op 1 juli 2024 onder de nieuwe wet vallen, mits op basis van onafhankelijke toetsing duidelijk is dat er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn en er geen andere signalen zijn die belemmerend werken. Tot de datum van 1 juli 2024 zullen gemeenten vergunningplichtige verbouwactiviteiten dus nog in behandeling blijven nemen.

Wilt u meer weten over de inwerkingtreding van de Wkb, neem gerust contact op met Jacob Henriquez, partner Bouwrecht (j.henriquez@ploum.nl / 06 1210 1368).

Op 5 oktober 2023 zal door Jacob Henriquez en Simone Overbeeke de cursus ‘Actualiteiten Bouwrecht’ worden verzorgd, waarbij zij onder meer zullen ingaan op de wijzigingen in boek 7 titel 12 BW als gevolg van de inwerkingtreding van de Wkb. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende link: Ploum Academy Actualiteiten Bouwrecht 

Contact

Advocaat, Partner

Jacob Henriquez

Expertises:  Bouwrecht, Vastgoedrecht, Litigation, Arbitrage, Bouw en Infrastructuur, Energie, Vastgoed, Logistiek Vastgoed,

Advocaat

Simone Overbeeke

Expertises:  Bouwrecht, Vastgoedrecht, Aanbestedingsrecht, Arbitrage, Litigation, Bouw en Infrastructuur, Vastgoed, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.