https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/writing-1149962_1920.jpg

Concurrentiebeding aan banden?

07 mrt '24

Auteur(s): Astrid van Toledo

Het concurrentiebeding is bedoeld om de concurrentiepositie van de werkgever veilig te stellen, bijvoorbeeld ter bescherming van bedrijfsgeheimen, klantcontacten, etc. De werkgever heeft er dan belang bij om te verhinderen dat door een overstap van een werknemer naar een concurrent deze concurrent kan profiteren van dergelijk waardevolle kennis, inzichten en informatie. Dit doel is door de Hoge Raad vrij recentelijk nog bevestigd in zijn arrest van 17 juni 2022

Wordt het concurrentiebeding in de praktijk ook met het oorspronkelijk beoogde doel ingezet? 

De praktijk wijst echter uit dat het concurrentiebeding ook wordt opgenomen in arbeidsovereenkomsten als van bescherming van de concurrentiepositie feitelijk geen sprake is. Het concurrentiebeding is vaak een standaardbepaling in een arbeidsovereenkomst en wordt dus ook opgenomen in arbeidsovereenkomsten van werknemers, die helemaal niet met vertrouwelijke bedrijfsinformatie, klanten etc. in aanraking komen.  

De regering vindt dit onwenselijk. Een concurrentiebeding kan voor werknemers namelijk verstrekkende gevolgen hebben, omdat zij aangetast worden in hun grondrecht op vrije arbeidskeuze. Daarnaast wordt de arbeidsmobiliteit belemmerd.  

De regering heeft dan ook op 4 maart 2024 een wetsvoorstel tot inperking van de mogelijkheden een concurrentiebeding overeen te komen ter internetconsultatie aangeboden.  

Welke wijzigingen zijn aan de orde in het wetsvoorstel? 

De belangrijkste wijzigingen ten aanzien van het concurrentiebeding in het wetsvoorstel zijn: 

  1. Het concurrentiebeding wordt qua duur beperkt tot maximaal twaalf maanden.

  2. Het geografisch bereik moet expliciet worden vermeld bij het opstellen van het concurrentiebeding. 

  3. Ook in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moet – net als nu al het geval is bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd - schriftelijk worden gemotiveerd waarom het concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege essentiële bedrijfs- of dienstbelangen. 

  4. Bij een beroep op het concurrentiebeding moet de werkgever aan de ex-werknemer een vergoeding van 50% van het maandsalaris betalen voor elke maand dat het concurrentiebeding van kracht is. 

Overgangsrecht 

Er is nog geen beoogde inwerkingtredingdatum bekend. Er gaat overgangsrecht gelden, dat ertoe moet leiden dat voor de inwerkingtredingsdatum rechtsgeldig overeengekomen concurrentiebeding geldend blijven. Dit betekent dat voor de voor inwerkingtredingsdatum overeengekomen concurrentiebedingen niet hoeven te voldoen aan de vormvereisten als bovenstaand onder 1 tot en met 3 uiteengezet. Wel gaat de maximumduur van twaalf maanden gelden en de verplichting tot het betalen van een vergoeding als het concurrentiebeding wordt ingeroepen.  

Maar eerst… 

De internetconsultatie duurt tot 15 april 2024. Tot die datum kan op het wetsvoorstel worden gereageerd en kunnen ideeën hierover kenbaar worden gemaakt. 

Contact

Advocaat

Astrid van Toledo

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.