19 nov '24
Veel organisaties zijn bezig met hun beleid rondom zzp’ers, nu de Belastingdienst per 1 januari 2025 gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. In dit artikel leggen wij kort uit wat dit voor u als opdrachtgever betekent.
Over het onderscheid tussen zzp’er en werknemer wordt al jaren geprocedeerd. Volgens de wet bestaat er een arbeidsovereenkomst als sprake is van arbeid, loon en gezag. Dat is al sinds 1907 zo. Maar in de loop der jaren zijn er in de praktijk vragen ontstaan over het criterium ‘gezag’: waar in 1907 een fabrieksarbeider moest doen wat de baas hem opdroeg, is de flexibele autonome thuiswerker in 2024 een heel ander verhaal. En wat is dan ‘gezag’?
Met het Deliveroo-arrest uit 2023 heeft de Hoge Raad meer handvatten gegeven: op basis van een lijst criteria kan worden beoordeeld of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Wat onder andere meeweegt, is de vraag of de zzp’er kon onderhandelen over zijn vergoeding en andere contractuele voorwaarden, of de zzp’er een kernactiviteit van de organisatie verricht of juist externe expertise komt inbrengen, of de zzp’er al jarenlang voor één en dezelfde opdrachtgever werkt en of de zzp’er herkenbaar is als ondernemer, bijvoorbeeld door ondernemingsrisico’s te lopen en te investeren in marketing en opleiding.
Belangrijk daarbij is dat de samenwerking in de praktijk de doorslag geeft. Partijen kunnen een mooie dichtgetimmerde modelovereenkomst opstellen, waarin zij afspreken dat het écht niet hun bedoeling is om een arbeidsovereenkomst te sluiten, maar dat beschermt niet tegen schijnzelfstandigheid. Als de praktijk niet aansluit bij het papier, zal er alsnog sprake kunnen zijn van een arbeidsovereenkomst.
De Belastingdienst heeft lange tijd niet gehandhaafd, maar zal vanaf 1 januari 2025 weer gaan controleren. Is er sprake van schijnzelfstandigheid, dan kan de Belastingdienst handhaven. Dat varieert van een aanwijzing tot aan correctieverplichtingen, naheffingen en boetes. Let op: de Belastingdienst kan geen naheffing opleggen over de periode vóór 1 januari 2025, de periode waarin niet werd gehandhaafd.
Maar let op: zzp’ers kunnen ook nu al procederen en claimen dat zij een arbeidsovereenkomst hebben. De wet is immers niet nieuw of gewijzigd. Als een zzp’er – met behulp van de Deliveroo-criteria – kan aantonen dat er sprake is van arbeid, loon en gezag, zal de rechter oordelen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat iemand bijvoorbeeld moet worden doorbetaald bij ziekte, of onterecht is ontslagen.
Organisaties doen er goed aan om hun samenwerkingen met zzp’ers in kaart te brengen, en onderscheid te maken tussen de ‘echte’ zelfstandigen en mogelijke schijnzelfstandigen. Op basis daarvan kan de samenwerking wellicht worden aangepast, of kan aan schijnzelfstandigen een arbeidsovereenkomst worden aangeboden.
Wij adviseren allerlei organisaties over dit onderwerp en denken graag met u mee over de mogelijkheden. Het is zeker niet zo dat organisaties helemaal geen zzp’ers meer kunnen inhuren. Wel moeten zij goed nadenken over de vorm van de samenwerking.
Neem gerust contact op met Anton Avedissian, Michelle Westhoeve of een andere collega uit het team Arbeidsrecht. Wij organiseren ook een webinar op 26 november, waarin we u in een uurtje helemaal bijpraten over de laatste ontwikkelingen, valkuilen en mogelijkheden.
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
13 sep 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.