18 apr '25
De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op 7 april 2025 nadere vragen van de Eerste Kamer over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (‘Wkb’) beantwoord. Een van de belangrijke onderwerpen die de minister aanstipt, is de onduidelijkheid die tot op heden bestond over de invulling van het begrip ‘bouwwerk’ in artikel 7:754 lid 2 BW (vormvereisten waarschuwingsplicht), artikel 7:757a BW (het opleverdossier) en in artikel 7:758 lid 4 BW (aansprakelijkheid) die alle betrekking hebben op bouwwerken.
De Wkb heeft immers de nodige wijzigingen in titel 7.12 BW teweeg gebracht, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen aannemingsovereenkomsten die betrekking hebben op bouwwerken, en aannemingsovereenkomsten die daar geen betrekking op hebben.
Het Instituut voor Bouwrecht (‘IBR’) heeft, in opdracht van de minister, onderzoek gedaan naar het begrip ‘bouwwerk’ en de resultaten opgenomen in het rapport "De betekenis van het begrip ‘bouwwerk’’. Het IBR signaleert dat het begrip ‘bouwwerk’ in de Wkb niet afzonderlijk wordt gedefinieerd, omdat het voldoende werd geacht om aan te sluiten bij het begrip ‘bouwwerk’ uit de Omgevingswet. Het begrip ‘bouwwerk’ zoals bedoeld in de Omgevingswet omvat echter niet alle werkzaamheden die binnen de bouwsector als geheel worden verricht. Zo wordt bij een ‘bouwwerk’ verondersteld dat een constructie aanwezig is, waardoor bijvoorbeeld schilderwerkzaamheden hier niet onder vallen. Maar ook wordt een onderscheid gemaakt tussen infrastructurele werken enerzijds en kunstwerken anderzijds, waarbij geldt dat het aanleggen of veranderen van wegen niet valt onder het begrip ‘bouwwerk’, maar kunstwerken wel.
Het IBR stelt ten aanzien van de Wkb dat het onwaarschijnlijk is dat de minister heeft beoogd een wijziging aan te brengen in het privaatrechtelijke begrip ‘bouwwerk’ zoals tot op heden gehanteerd in artikel 7:761 lid 2 BW (met betrekking tot verjaring van rechtsvorderingen in geval van aanneming van bouwwerken). Bij artikel 7:761 lid 2 BW is (waarschijnlijk) niets anders beoogd dan een onderscheid te maken tussen aanneming van werk in de bouw en andere vormen van aanneming van werk, aldus het IBR.
Het IBR concludeert dat onder ‘bouwwerken’ zoals bedoeld in het BW (en dus ook de Wkb), naast bouwwerken zoals gedefinieerd in de Omgevingswet ook andere werken in de bouwsector zijn begrepen en dat daarmee het begrip bouwwerken in titel 7.12 BW (zoals gewijzigd door de Wkb) anders, te weten, ruimer, moet worden uitgelegd dan in omgevingsrechtelijke zin. Hierbij kan (ook) worden gedacht aan de aanleg van (energie-)infrastructuur, waterstaatswerken en watersystemen.
Tot slot stelt de minister, als reactie op de vragen van de leden van de EK-vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat / Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, dat zij niet voornemens is om een wetsvoorstel voor te bereiden tot het intrekken van de Wkb. Volgens de minister is het te voorbarig om nu al conclusies te trekken over de werking van de Wkb.
01 mei 25
24 apr 25
17 apr 25
15 apr 25
03 apr 25
31 mrt 25
28 mrt 25
24 mrt 25
24 mrt 25
20 mrt 25
20 mrt 25
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.