24 mrt '23
Eindelijk is het zover: de Hoge Raad heeft zich uitgelaten over de vraag of de maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers of zelfstandigen zijn. Nadat de kantonrechter en het hof oordeelden dat de bezorgers werknemers zijn, gaat nu ook de Hoge Raad hierin mee.
De platformarbeiders en hun status op de werkplek hebben de gemoederen in (arbeidsrechtelijk) Nederland de afgelopen jaren flink bezig gehouden. Maar om wie gaat het nu eigenlijk? Kort gezegd gaat het om personen die hun arbeid (bezorgen, vervoeren) aanbieden middels een online platform aan derden. Vaak giet dit platform de samenwerking in de vorm van een overeenkomst van opdracht. De werkende is dus geen werknemer van het platform, maar een zelfstandige die het platform gebruikt om zijn of haar diensten aan te bieden.
Dit is natuurlijk geen probleem als het echte zelfstandigen zijn, maar daar wordt al sinds de opkomst van dit type werkenden ernstig aan getwijfeld. Vaak wordt gedacht dat hierbij eerder sprake is van zogeheten ‘schijnzelfstandigheid’; er is feitelijk sprake van een arbeidsrelatie. De voorwaarden (de beloning, de werkwijze, de uitrusting) waaronder deze personen arbeid verrichten wordt namelijk veelal volledig bepaald door het platform; daaraan doet het feit dat zij zelf mogen bepalen wanneer zij werken niet af. Met andere woorden: het platform oefent werkgeversgezag over de werkende uit.
Er is eerder over deze discussie geprocedeerd. Zo hebben de kantonrechter én het hof in Deliveroo geoordeeld dat de maaltijdbezorgers eveneens in dienst als werknemer – en dus niet als zelfstandige– zijn bij de online bezorgdienst. Hieraan legt het hof onder andere ten grondslag dat Deliveroo door middel van de app en het bijbehorende algoritme grote invloed uitoefent op de werkwijze van de bezorgers. Er is dus sprake van een gezagsrelatie.
De hoogste rechter bevestigt dit oordeel nu: de bezorgers zijn inderdaad werknemers. De Hoge Raad geeft aan dat het hof een juist oordeel heeft geveld en dit goed heeft gemotiveerd. Daarbij wordt benadrukt dat het niet doorslaggevend is dat bezorgers opdrachten mogen weigeren of zich mogen laten vervangen: andere omstandigheden spelen ook een rol bij de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
De Hoge Raad geeft wel enkele handvatten en algemene regels voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst of juist een opdrachtovereenkomst. Het gaat om o.a. de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald; de inbedding van de werkzaamheden in de organisatie van degene voor wie het werk wordt verricht en de hoogte van en wijze waarop de beloning wordt bepaald en wijze van uitkering daarvan.
Verder wordt wel aangegeven dat deze onderwerpen de aandacht hebben van de wetgever, zowel in Nederland als in Europa. Die zijn dus aan zet om hierover wetgeving op te stellen.
Met deze uitspraak van ons hoogste rechtscollege is in ieder geval duidelijk geworden dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo een arbeidsovereenkomst hebben met het platform. De vraag is natuurlijk wat dit betekent voor alle andere werkenden in de platformeconomie. Het is namelijk nog niet zeker dat zij óók een arbeidsovereenkomst hebben; de Hoge Raad doet immers enkel uitspraak in de zaak die voor hem ligt. De kans is natuurlijk wel groot dat andere werkenden voor platforms de Deliveroo-uitspraken aangrijpen om ook te betogen dat zij werknemer zijn. Daarnaast is het afwachten op wat de wetgever doet met deze uitspraak, en of dat tot nieuwe regels voor werknemers of zelfstandigen gaat leiden. Wij volgen dit uiteraard op de voet, en houden u op de hoogte.
Heeft u vragen over het werken met zelfstandigen, het verschil tussen een zzp’er en een werknemer, of over platformarbeid? Neem dan contact op met één van onze advocaten uit het team Arbeidsrecht. Wij denken graag met u mee!
Contact
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
13 sep 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.