25 nov '24
Op 18 november 2024 is de ‘EU Design Legislative Reform Package’ (Design Package) gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. Daarmee komt er een einde aan het gebruikelijke ‘Gemeenschapsmodel’ en wordt het ‘Uniemodel’ geïntroduceerd.
De Europese Verordening betreffende modellen, officieel de Wijzigingsverordening inzake Gemeenschapsmodellen nr. 2024/2822, wordt van kracht op 1 mei 2025. De bepalingen die vereisen dat aanvullende regelgeving wordt ingevoerd, zoals de introductie van nieuwe modelcategorieën en digitale modellen, zullen gelden vanaf 1 juli 2026.
De Europese Richtlijn inzake modellen, officieel de Herzieningsrichtlijn voor de juridische bescherming van modellen nr. 2024/2823, treedt op 8 december 2024 in werking. De lidstaten van de EU hebben vervolgens 36 maanden, tot 9 december 2027, de tijd om deze richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten.
Het nieuwe EU-wetgevingspakket voor modelwetgeving speelt in op moderne behoeften en technologische ontwikkelingen. Het vernieuwde systeem biedt tal van verbeteringen en mogelijkheden die de bescherming van modellen beter afstemmen op hedendaagse creatieve en technologische innovaties. Hieronder worden enkele wijzigingen behandeld.
De definities van model en voortbrengsel worden verruimd, waardoor niet alleen fysieke producten worden beschermd, maar ook digitale gebruiksvoorwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan grafische werken en animaties, logo’s, oppervlaktepatronen en grafische gebruikersinterfaces, de zogenoemde GUI's. Deze vormen een aanzienlijk aantal Uniemodellen en zijn van bijzonder belang voor o.a. de technologie- en automobielsectoren. Ook bijvoorbeeld digitale bestanden voor het 3D-printen van objecten kunnen voortaan beschermd worden.
Daarnaast omvat de productdefinitie voortaan ook sets van artikelen en ruimtelijke rangschikkingen van objecten, waaronder interieur- en exterieurontwerpen.
Eigenaren van geregistreerde modellen kunnen voortaan een speciaal symbool (Ⓓ) gebruiken om aan te geven dat een model geregistreerd is. Dit verhoogt de herkenbaarheid en biedt een praktische manier om het geregistreerde model te markeren.
Daarnaast worden de registratieprocedures voor Nationale en Europese modellen geharmoniseerd, waardoor verschillen tussen beide systemen verdwijnen. Dit vereenvoudigt het proces voor aanvragers en vermindert administratieve lasten. Bovendien zal er een versnelde nietigheidsprocedure beschikbaar zijn voor gevallen waarin de modelhouder de nietigheidsgronden niet betwist.
Het zichtbaarheidsvereiste komt te vervallen. Zelfs als een beschermd ontwerp niet zichtbaar is op het eindproduct, kan het in aanmerking komen voor bescherming zolang het zichtbaar is in de registratieaanvraag. Deze regel geldt echter niet voor ontwerpen die deel uitmaken van een complex product en tijdens normaal gebruik niet zichtbaar zijn.
Een van de doelstellingen van de hervorming is ook om de Europese markt voor reserveonderdelen meer open te stellen en de concurrentie tussen fabrikanten van reserveonderdelen te bevorderen. Een belangrijke toevoeging is dan ook de ‘reparatieclausule’. Met de reparatieclausule worden modellen die betrekking hebben op reparatieonderdelen van samengestelde producten, zoals auto’s, uitgesloten van modelbescherming. Deze clausule verduidelijkt dat er geen bescherming bestaat voor een model dat een onderdeel vormt van een samengesteld voortbrengsel, wanneer dit onderdeel wordt gebruikt voor de reparatie van het samengestelde voortbrengsel. Deze uitzondering geldt uitsluitend voor reparatiedoeleinden, en het vervangende onderdeel moet dezelfde uiterlijke kenmerken hebben als het originele onderdeel.
Het wordt mogelijk om meerdere gebruiksvoorwerpen in één modelaanvraag op te nemen, ongeacht het soort. Dit betekent dat afzonderlijke aanvragen per gebruiksvoorwerp niet langer nodig zijn. Ook de beperking die voorschreef dat modellen binnen dezelfde Locarno-klasse moesten vallen, is opgeheven.
Elementen van nationaal cultureel erfgoed, zoals erkend door UNESCO (bijvoorbeeld traditionele kleding), kunnen niet als Uniemodel worden beschermd. Dit voorkomt onrechtmatig gebruik, waarborgt de toegankelijkheid van het erfgoed voor het publiek en beschermt tegen privatisering.
Modelrechthouders kunnen hun rechten handhaven tegen namaakgoederen die zich in transport bevinden. Dit betekent dat inbreukmakende goederen kunnen worden aangepakt, zelfs als hun oorsprong of bestemming buiten de EU ligt.
Kortom, de hervorming van de EU-wetgeving inzake modellen betekent een modernisering van het EU-systeem voor modelbescherming. Het nieuwe EU-wetgevingspakket bevordert innovatie en creativiteit en maakt het eenvoudiger voor ontwerpers om hun werk in een digitale wereld te beschermen. Daarnaast ondersteunt de hervorming de groeiende markt voor reserveonderdelen, wat bijdraagt aan een circulaire economie en duurzaamheid.
Hoewel de bovenstaande punten niet alle veranderingen omvatten, bieden ze een goede inkijk in wat we kunnen verwachten van het nieuwe hervormingspakket. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over modelbescherming, neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten of merken-en modellengemachtigden.
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.