https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/BRZO_en_afvalstoffen/industry-1761801_1920.jpg

Strafbeschikking van tafel en vrijspraak in milieu-strafzaak

22 jun '23

Auteur(s): Jouko Barensen en Hugo van Aardenne

Onlangs stond ik een cliënte bij op de zitting van de Economische Politierechter te Rotterdam. Het was tot deze zitting gekomen omdat cliënte een eerder aanbod om een strafbeschikking te betalen had afgeslagen. De Officier van Justitie had er daarom voor gekozen om de cliënte te dagvaarden. Ons gemor over het opportuniteitsbeginsel en ons verweer dat deze zaak (gezien het delict waar het om ging, rekening houdend met de geldende beleidsregels) niet in het strafrecht thuishoorde leidde niet tot het gewenste resultaat. We hadden bepleit dat het OM niet-ontvankelijk diende te worden verklaard. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Om die reden heeft de rechter de zaak inhoudelijk beoordeeld. Het betrof het verwijt dat het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo) was overtreden. In het bijzonder artikel 12 van het Brzo, dat betrekking heeft op de verplichting om een actuele stoffenlijst beschikbaar te hebben. De officier van justitie eiste een geldboete en betoogde dat de cliënte een belangrijk bedrijf is, en dat veiligheid dus boven alles gaat. Als het beter en veiliger kan, moet het veiliger volgens het OM. Het verweer van cliënte was dat dit een nobel en op zich begrijpelijk standpunt is, maar dat de wet nu eenmaal anders in elkaar zit.

De onderliggende rechtsvraag was, wat onder “een actuele stoffenlijst” in de zin van artikel 12 Brzo moet worden verstaan. Volgens het OM betekent dat dat de lijst zo actueel mogelijk moet zijn. Indien deze kan worden geactualiseerd, moet deze worden geactualiseerd. Het moet zo veilig mogelijk zijn.

Het Brzo schrijft op dit specifieke punt (het ging om artikel 12 Brzo 2015) echter niet voor dat het zo veilig mogelijk moet zijn. Het Brzo licht helemaal niet toe wat “actueel” is. Sterker nog, onder het oude Brzo diende onder “actueel” te worden verstaan: eens per maand actualiseren. Dat is iets anders dan dagelijks, wat het OM en de Veiligheidsregio wilden.

De politierechter volgde het verweer dat werd gevoerd. Het is in de wet- en regelgeving niet duidelijk wat onder het begrip “actueel” moet worden verstaan. De lezing van het OM werd dan ook niet gevolgd. Het kon niet worden bewezen dat cliënte een lijst voorhanden had die niet actueel was in de zin van het Brzo. En dus volgde vrijspraak.

Zo kan het dus, indien het voor een bedrijf echt om principiële redenen lastig is om een aangeboden strafbeschikking te betalen, lonen om de rechter naar de zaak te laten kijken. We adviseren dat zeker niet in alle gevallen. Het blijft een afweging op basis van kansen, principes, en financiële aspecten. En we waarschuwen altijd dat de rechter er nu eenmaal anders over kan denken.

Het is in ieder geval verstandig om om advies te vragen indien u met een strafrechtelijk onderzoek te maken krijgt en/of indien u een boete wordt “aangeboden”. Het klinkt als een escape, maar dat is het niet.

Contact

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.