Advocaat

Jouko Barensen

Specialisatie

Bij Ploum houdt Jouko zich niet alleen bezig met de hierboven genoemde zaken. Hij treedt ook op voor benadeelde partijen, voor wie hij aangiftes opstelt en deze op de juiste plek bij het OM neerlegt.

Hij is tevens als advocaat gespecialiseerd in het milieustrafrecht, en adviseert en procedeert als advocaat op het gebied van het Brzo 2015, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, REACH alsmede zaken op het gebied van het afvalstoffenrecht. Jouko kan ook adviseren op het gebied van bestuurlijke boetes, bijvoorbeeld inzake Arbo-kwesties. En wist u dat Ploum ook trainingen geeft op het gebied van handhaving en compliance?

Wat Ploum sterk maakt is dat wij een team “Bestuurs- en strafrecht” hebben waarin advocaten zitten die én verstand hebben van de inhoudelijke wetgeving, én ook van de procedure. Of het nu om strafrecht, of om bestuursrecht gaat.

Wat klanten aangeven

"Voor een advocaat en diens cliënt zijn kennis van de opsporing en de opsporingsdiensten van onschatbare waarde”

Achtergrond

Als voormalig Officier van Justitie weet hij als geen ander hoe opsporings- en andere overheidsdiensten werken, en hoe het Openbaar Ministerie zaken doet, en waarom het Openbaar Ministerie zaken soms ook niet doet. Jouko heeft ruim 16 jaar bij het Openbaar Ministerie gewerkt op verschillende parketten. Als officier specialiseerde hij zich in fraudezaken en in witwas- en ontnemingszaken. Hij heeft op het Parket diverse beleidsportefeuilles gehad, waaronder de Fraudeportefeuille en de portefeuille Afpakken van crimineel vermogen. Jouko heeft zeer veel zittingservaring, in zowel kleine als grote strafzaken. Hij heeft tevens veel ervaring met strafrechtelijke beslagen. Sommige zaken waarin hij als officier optrad, haalden de media. Jouko is sinds 1 januari 2020 ook rechter-plaatsvervanger. Jouko is docent bij de SSR, en beoordelaar bij de Beroepsopleiding voor Advocaten.

Lidmaatschappen

  • Vereniging voor Milieurecht
  • Aspirant lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht advocaten

Publicaties

  • 'Over het begrip ‘zwaar ongeval’ in het Brzo 2015 – en het opvallende gebrek aan rechtspraak hierover”, in TBS&H, Aflevering 3, 2018.
  • 'Dilemma’s rondom de artikel 12 Sv-procedure', in Strafblad 2017/5
  • 'Verbeurdverklaring: een verrassend alternatief. Maakt dit de ontnemingsprocedure overbodig?' in Strafblad 2016/1
  • 'Identiteitsfraude op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid', J.Barensen en J.A Eijkelenboom, Justitiële Verkenningen, 2006/7.

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Jouko Barensen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Algemene praktijk
  • Strafrecht

Op grond van deze registratie is Jouko Barensen verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.