Cybersecurity

Cybersecurity is here to stay. De ‘digitale wereld’ en de ‘echte wereld’ zijn vandaag de dag zo met elkaar vervlochten dat ze nauwelijks meer afzonderlijk kunnen worden beoordeeld. Terwijl in de fysieke wereld mensen en ondernemingen gewend zijn om risico’s in kaart te brengen én risico’s te beperken, is dat in de digitale wereld een heel ander verhaal. Cybersecurity gaat over de digitale beveiliging van – onderdelen van – de samenleving. En dat betekent dat ieder bedrijf en ieder onderdeel van de overheid zich de vraag moet stellen; hoe afhankelijk is de onderneming van de digitale werkomgeving? Welke risico’s loopt de onderneming én welke maatregelen zijn er genomen? Onze cybersecurity en cybercrime specialisten beantwoorden al uw vragen graag.

Boardroomsessie NIS2

De NIS2 komt eraan. Wilt u graag meer weten over de diensten van Ploum op het gebied van cybersecurity?

Inschrijven

Zo kunnen wij u helpen

Industrie, energie, bouw, voedsel, overheid, zorg, dienstverlening, entertainment … alles wordt geraakt door de risico’s van cybersecurity. Wat doet uw onderneming aan het voorkomen van incidenten, én wat is er geregeld wanneer er zich onverhoopt toch een incident voordoet? Wat is er geregeld, of bent u verplicht te regelen in het kader van risico’s op het gebied van cybersecurity? Wat doet u of bent u verplicht om te doen als zich toch een cyber security incident voordoet? Wij stellen de juiste vragen, en vinden de beste antwoorden voor uw onderneming om zich te verdedigen tegen risico’s op het gebied van cybersecurity en cybercrime, zodat u wél kan genieten van de voordelen van digitalisering.

Dit kunnen wij bijvoorbeeld doen in de vorm van een risk assessment, of in de vorm van het opstellen van een ‘responsible disclosure beleid’. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wij vertellen u graag nog meer over de juridische consequenties van de cyberrisico’s voor uw onderneming, en hoe u die risico’s heel concreet juridisch te lijf kunt gaan.

Cybersecurity in de boardroom

Cybersecurity hoort een vast gespreksonderwerp te zijn in de boardroom, met een apart budget. Dit wordt ook – terecht – betoogd door de Cyber Security Raad (CSR). De Cyber Security Raad is een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet én het bedrijfsleven. Eerder, in 2019, waarschuwde een ander adviesorgaan – de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) – ook al om de samenleving voor te bereiden op digitale ontwrichting.

Cybersecurity QuickScan

Waarschuwingen genoeg. Wat kunt u doen? Het Cybersecurity team van Ploum helpt graag bij het uitvoeren van een QuickScan en bij het verkennen van de mogelijkheden op het gebied van cybersecurity - zowel preventief als in het geval van een incident. De onderneming kan dan zo concreet mogelijk van de techniek en van de juridische regels en mogelijkheden naar een duidelijke strategie voor de boardroom van uw onderneming.

Shareholders, toezichthouders en stakeholders

Want van het bedrijfsleven wordt in toenemende mate verlangd dat er is nagedacht over cybersecurity. Of dat nu toezichthouders, aandeelhouders, belangenverenigingen, klanten of toeleveranciers zijn. Cybersecurity gaat lang niet alleen over ‘ransomware’, het gaat over de continuïteit van het bedrijf. En dat kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op het bewaren én bewaken van bedrijfsgeheimen en de strategie op het gebied van R&D. Als dergelijke zaken uitlekken of bij de concurrent terecht komen, kan dat grote gevolgen hebben voor (de reputatie van) de onderneming.

Cyber resilience/weerstand

In cybersecurity – waar de meeste termen eigenlijk uit het Engels komen – wordt vaak de term ‘cyber resilience’ gebruikt. Dat laat zich in deze context het best vertalen als ‘cyber weerstand’. Benieuwd wat u kunt doen aan de cyber-weerstand van uw onderneming? Neem contact met ons op.

Privacy

In het geval van cybersecurity incidenten gaat het vaak ook om het verlies of tijdelijk niet beschikbaar zijn van persoonsgegevens. Derhalve zal veelal sprake zijn van een ‘datalek’, waarvan in beginsel spoedig melding moet worden gemaakt bij (o.a.) de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ons privacy team helpt daarbij graag. Zij kunnen u bijvoorbeeld ook helpen met het opstellen van een datalekkenprotocol. Hier leest u meer over onze privacy specialisten en waarbij zij u kunnen helpen. 

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Ontmoet het hele team

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.