https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Zorg/Hoofdingang_Maasstad_Ziekenhuis.png

Samenwerken in de zorg

02 mei '24

Auteur(s): Ploum

Fuseren zonder merkbare verstoringen voor patiënten en zorgverleners, dat is een uitdaging die verder gaat dan alleen het juridische. Saskia Leidelmeyer, (voormalig) jurist bij het Maasstad Ziekenhuis, licht toe hoe Ploum aanvulling biedt bij complexe processen.

“Als jurist bij het Maasstad Ziekenhuis zie je veel meer dan alleen het klassieke gezondheidsrecht. Je werkt met en voor patiënten, medewerkers, bezoekers, leveranciers en andere stakeholders en partijen in de zorg zoals toezichthouders, overheidsinstanties, brancheorganisaties en patiëntvertegenwoordigers. Daarnaast worden samenwerkingen in de zorg steeds groter en belangrijker. We zien een groeiende veelheid aan partijen, bijvoorbeeld als het gaat om initiatieven in het kader van het Integraal Zorgakkoord. Als jurist beheers je het hele speelveld, toch is er bij complexe processen soms aanvullende specialistische kennis nodig van buitenaf. Voor het vernieuwen van de statuten van Stichting Maasstad Ziekenhuis waren wij op zoek naar een Rotterdams notariskantoor met specialisatie in de zorg. Dat hebben we gevonden in Ploum. Na de statutenwijziging hebben wij Ploum ook ingeschakeld bij de juridische fusie met de Poliklinische Apotheek, een dochtenonderneming van het ziekenhuis.”

Zowel bij de vernieuwing van de statuten als de juridische fusie was niet alleen kennis van het ondernemingsrecht van belang, maar ook van de sectorspecifieke wet- en regelgeving, zoals de Governancecode Zorg 2022 en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). “Het is prettig als er breder wordt meegedacht dan alleen puur het juridische. Met Stan (Commissaris) en Melanie (Verduyn Lunel) heb ik op bijna collegiaal niveau kunnen sparren over hoe dingen het beste aangepakt kunnen worden”.

Een fusie wordt tot stand gebracht bij notariële akte. Vanuit juridisch perspectief is het passeren van die akte door de notaris het eindpunt van het fusietraject. In de praktijk is dat echter het begin van een scala aan nieuwe uitdagingen waar zorgorganisaties mee te maken krijgen. Achter een zorgorganisatie zit een veelvoud van registraties, vergunningen en wettelijke verplichtingen waarvoor iets geregeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de neveneffecten van een fusie voor de registratie van de zorgorganisatie in het AGB-register en de contracten met zorgverzekeraars.

Vanuit juridisch perspectief is het passeren van de akte door de notaris het eindpunt van het fusietraject. In de praktijk is dat echter het begin van een scala aan nieuwe uitdagingen waar zorgorganisaties mee te maken krijgen.

Zorgorganisaties moeten erop bedacht zijn en ervoor zorgen dat bij een fusie de benodigde AGB-codes worden overgenomen dan wel opnieuw worden aangevraagd. Zorgorganisaties hebben een dergelijke code nodig om verleende zorg te kunnen declareren en te kunnen communiceren met zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten. Het AGB-register is gekoppeld aan het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een wijziging van de gegevens van een zorgorganisatie in het Handelsregister, heeft aldus gevolgen voor de AGB-code van een zorgorganisatie. Dit speelde ook een rol bij de fusie van het Maasstad Ziekenhuis en de Poliklinische Apotheek. Hierbij is goede communicatie en onderlinge afstemming essentieel.

Bij de fusie werden de werkzaamheden van de Poliklinische Apotheek door het Maasstad Ziekenhuis voortgezet en was het van belang dat de fusie zonder merkbare verstoringen voor patiënten en zorgverleners verliep. “Praktijk en theorie kunnen soms zo ver uit elkaar liggen dat het een hele uitdaging is om die puzzel met elkaar te leggen. Daarbij merk je grote verschillen op het moment dat je externe juridische begeleiding krijgt. Het sparren op gelijke hoogte over meer dan de juridische inhoud en de toegankelijkheid maakt Ploum in deze samenwerking uniek.”

Contact

Kandidaat notaris

Melanie Verduyn Lunel

Expertises:  Notarieel recht, Ondernemingsrecht, Fusies en Overnames, Zorg,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.