https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Cyber/cyber_beveiliging_netwerk.jpg

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) krijgt meer mogelijkheden om informatie te delen

29 apr '22

De Minister van Justitie en Veiligheid heeft de Koning en de Tweede Kamer op 20 april jl. het nader rapport gestuurd over het wetsvoorstel “Wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen”. Het betreffende wetsvoorstel lag in de zomer van 2021 al ter consultatie. Het nader rapport is opgemaakt naar aanleiding van het advies van de Raad van State.

Via de Wbni worden in Nederland de bepalingen uit de Europese NIB-Richtlijn geïmplementeerd. De wet regelt onder andere een meldplicht voor cyberincidenten en een zorgplicht (met betrekking tot het treffen van beveiligingsmaatregelen).

De voorziene wijziging van de Wbni zorgt er voor dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het nationale expertisepunt op het gebied van cybersecurity, meer mogelijkheden krijgt om informatie te delen.

Het NCSC heeft tot taak om de digitale weerbaarheid van Nederland te verhogen. Het delen van informatie is belangrijk om sneller partijen te kunnen alarmeren met betrekking tot op handen zijnde cyberdreigingen.

De wetswijziging zorgt ook voor de vereiste wettelijke grondslag om persoonsgegevens te kunnen delen, hetgeen zeker geen overbodige luxe is omdat dreigingsinformatie email-adressen, IP-adressen of andere persoonsgegevens kan bevatten.

Door de wijziging worden de artikelen 3 en 20 van de Wbni gewijzigd. De wijziging van artikel 3 zorgt er voor dat informatie in gevallen waarin een dreiging of incident aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de dienstverlening van een bepaalde aanbieder, ook met die aanbieder kan worden gedeeld. In het verleden kon informatie slechts met ‘vitale aanbieders’ en binnen de rijksoverheid worden gedeeld.

Door de wijziging van artikel 20 kan dreigingsinformatie gemakkelijker worden gedeeld met organisaties die tot taak hebben om andere organisaties of het publiek te informeren over digitale dreigingen en incidenten (de zogenaamde OKTT’s, ofwel organisaties die “objectief kenbaar tot taak hebben” om informatie te delen).

Meer informatie is hier (Kamerstuk 36084, nr. 3 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)) te vinden.

Contact

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.