https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/pexels-igor-starkov-1117452.jpg

FIDIC publiceert Practice Note over vermijding van geschillen

29 nov '23

Auteur(s): Jacob Henriquez

Op 27 november 2023 heeft FIDIC een handreiking ('Practice Note') gepubliceerd over het vermijden van geschillen bij bouwprojecten.

FIDIC heeft deze Practice Note opgesteld om zowel gebruikers van FIDIC-overeenkomsten als leden van de Raad van Deskundigen (‘Dispute Boards’) betrokken bij FIDIC projecten te informeren over de mogelijkheid tot het gebruiken van Dispute Boards ten behoeve van geschilpreventie en om te verzekeren dat in dat kader de meest effectieve werkwijze wordt gehanteerd. Het is in het belang van het project om geschillen zo vroeg en zo snel mogelijk te vermijden. Niet alleen voor partijen, maar ook van degenen betrokken bij de financiering van het project of de procedure.

In de Practice Note worden vijf kerntaken beschreven die, indien toegepast, zullen leiden tot een betere inzet van Dispute Boards voor geschilpreventie en daarmee het succesvoller vermijden van geschillen. Deze vijf kerntaken zijn, beknopt weergegeven:

  • Taak 1: Partijen zo vroeg mogelijk bewust maken van de mogelijkheid tot het gebruiken van Dispute Boards om geschillen te voorkomen;
  • Taak 2: Het opbouwen en behouden van vertrouwen tussen partijen en de Dispute Board;
  • Taak 3: Het bepalen van de manier waarop het geschil vermeden kan worden door afspraken te maken over o.a. de wijze van communicatie;
  • Taak 4: Het identificeren van mogelijke geschilpunten en dit aan partijen communiceren;
  • Taak 5: Het vaststellen van de beste vorm van geschilpreventie door te kiezen voor informele gesprekken en/of het vragen om een advies (‘opinion’).

Voor een verdere uitleg van de bovengenoemde taken wordt verwezen naar de Practice Note.

Partijen worden aangemoedigd om zo vroeg mogelijk en gedurende het hele project gebruik te maken van de Dispute Board om (escalatie van) geschillen zoveel als mogelijk te vermijden, teneinde het project succesvol af te ronden, zakenrelaties in stand te houden en de onnodige extra kosten die met geschillenbeslechting gemoeid gaan te voorkomen. Dispute Boards moeten de partijen helpen bovenstaande doelstellingen te bereiken.

De Practice Note is via deze link te downloaden.

Wilt u meer weten over het voorkomen van geschillen en/of Dispute Boards, neem dan gerust contact op met onze partner bouwrecht Jacob Henriquez FCIArb (j.henriquez@ploum.nl), die ervaring heeft met het bijstaan van cliënten tijdens geschillen en als lid van een Dispute Board.

Contact

Advocaat, Partner

Jacob Henriquez

Expertises:  Bouwrecht, Vastgoedrecht, Litigation, Arbitrage, Bouw en Infrastructuur, Energie, Vastgoed, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.