https://ploum.nl/uploads/pexels-sora-shimazaki-5935791.jpg

De Data Governance Verordening is in werking getreden op 24 september 2023

26 sep '23

Auteur(s): Bine Schoenmaker en Matthijs Gardien

Afgelopen zondag 24 september 2023 is de Data Governance Verordening in werking getreden. De verordening richt zich op verschillende onderdelen. De verordening ziet onder meer op het faciliteren van het hergebruiken van overheidsinformatie en de manier waarop aanbieders van data te werk moeten gaan. Ook biedt de Data Governance Verordening een framework voor de vrijwillige registratie van entiteiten die data verzamelen en verwerken voor altruïstische doeleinden en een raamwerk voor de oprichting van een European Innovation Board.

Voor wie geldt de Data Governance Verordening? Op welke data is de Data Governance Verordening van toepassing?

Het verschilt per hoofdstuk van de Data Governance Verordening op wie en welke data deze van toepassing is. Zo ziet het hoofdstuk over het hergebruik van bepaalde categorieën beschermde data in het bezit van openbare lichamen op  data die is beschermd op basis van bijvoorbeeld commercieel afgesproken vertrouwelijkheid maar bijvoorbeeld ook op data die in het bezit is van publieke entiteiten die wordt beschermd op grond van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten van derden.

Voor databemiddelingsdiensten geldt dat de verstrekking van deze diensten moet voldoen aan bepaalde vereisten en dat het verstrekken van dergelijke diensten onderhevig is aan een aanmeldingsprocedure.

Welke verplichtingen geeft de Data Governance Verordening voor aanbieders van data?

Voor data in het bezit van publieke entiteiten geldt op grond van de Data Governance Verordening onder andere dat overeenkomsten of andere praktijken die exclusieve rechten toekennen met betrekking tot het hergebruik of het hergebruik door andere entiteiten dan de partijen bij de overeenkomst beperken. Er zijn wel uitzonderingen geformuleerd, één daarvan is de uitzondering in het kader van de verlening van een dienst of product in het algemeen belang, voor zover dat noodzakelijk is. Daarnaast geeft de Data Governance Verordening ook voorwaarden voor het hergebruik en vergoedingen door publieke entiteiten.

Vereisten die de Data Governance Verordening noemt voor het verlenen van gegevensbemiddelingsdiensten, zien onder andere op het gebruik van de gegevens door deze diensten, het beschikken over procedures om fraude met de data tegen te gaan en het format waarin de gegevens uitgewisseld moeten worden.

Vragen?

Bent u benieuwd wat de Data Governance Verordening voor uw bedrijf of organisatie betekent? Neem dan contact op met ons IT-recht team via m.gardien@ploum.nl of b.schoenmaker@ploum.nl.  

Contact

Advocaat

Bine Schoenmaker

Expertises:  IT-recht, Privacyrecht, Contractenrecht , Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten,

Advocaat, Partner

Matthijs Gardien

Expertises:  Contractenrecht , Litigation, IT-recht, Cybersecurity , Privacyrecht, Start-up en Scale-up, Commerciële contracten, E-commerce,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.