Advocaat, Partner

Matthijs Gardien

Specialisatie

Matthijs is advocaat en adviseert en procedeert op het gebied van commerciële contracten en IT-recht. Hij is gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van commerciële geschillen en heeft veel ervaring met het proces- en beslagrecht.

Naast kennis over allerlei soorten commerciële contracten, bijvoorbeeld op het gebied van opdrachten, distributie en agentuur, heeft Matthijs bovendien ruime kennis en ervaring op het gebied van het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van franchisecontracten voor franchisegevers, als ook het (juridisch) begeleiden van franchisegevers met de opzet en/of doorontwikkeling van hun franchiseformule(s).

Hij heeft bijzondere affiniteit met tech (waaronder artificial intelligence, data en software). Hij heeft veel ervaring met complexe vraagstukken binnen de platformeconomie, over automatiseringsgeschillen, op het gebied van licenties en omtrent e-commerce.

Matthijs is zeer bedreven binnen het beslag- en executierecht, waaronder het leggen van bewijsbeslag, procederen over 843a-vorderingen, het leggen van Europees bankbeslag en het voeren van opheffingskortgedingen.

Matthijs werkt daarnaast veel voor cliënten in de energiesector en procedeert voor deze cliënten onder andere over geschillen ten aanzien van leveringsovereenkomsten en windparken.

Daarnaast werkt Matthijs graag met start-ups en scale-ups. Mede vanwege zijn commerciële achtergrond kan hij zich goed verplaatsen in ondernemers en fungeert hij veel als sparringspartner van decisionmakers.  

Cliënten omschrijven Matthijs als energiek, bevlogen en zeer cliëntgericht. Daarnaast wordt hij geprezen om zijn onderhandelingskwaliteiten en strategieën.   

Wat klanten aangeven

‘Matthijs Gardien has a no nonsense and problem-solving attitude. He makes sure all ways to resolve a dispute are being discussed. If litigation is necessary, he is a seasoned professional who takes the initiative and gets the best result possible for his clients. He is also pleasant to work with.’ - Legal 500 EMEA 2023

‘Matthijs Gardien is young and energetic. He responds very quickly to questions and communicates very well.’ - Legal 500 EMEA 2023

‘Matthijs Gardien is an experienced hands-on lawyer who works closely with his clients to get the best result possible, whether it is litigation or out-of-court settlements. Matthijs is a highly-qualified professional, always quick to react and a pleasant person to work with.' - Legal 500 EMEA 2021

Achtergrond

Matthijs is in 2014 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn studie heeft hij een commerciële functie vervuld bij een internationale handelsonderneming. Na een student-stage te hebben gelopen in 2014 bij Ploum, is hij in november 2014 zijn loopbaan gestart als juridisch medewerker. Sinds november 2015 is hij werkzaam als advocaat en per 1 januari 2024 is Matthijs benoemd tot partner.

Matthijs heeft begin 2021 de Grotius Specialisatieopleiding Nationaal en Internationaal Contracteren cum laude afgerond.

Naast zijn werk als advocaat publiceert Matthijs regelmatig, met name over (de uitleg van) commerciële contracten, waaronder duurovereenkomsten, beslag- en executierecht en procesrecht in de ruimste zin van het woord. Matthijs is vaste annotator van het juridische tijdschrift "Jurisprudentie in Nederland" (JIN). Daarnaast is Matthijs secretaris van het Rotterdams Juridisch Genootschap (RJG).

Publicaties

 • M.H. Gardien, Annotatie bij HR 24 maart 2023, ECLI:NL:HR:2023:437, JIN 2023/83
 • M.H. Gardien, Annotatie bij HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1804, JIN 2023/11
 • M.H. Gardien, Annotatie bij HR 14 oktober 2022, ECLI:NL:HR:2022:1444, JIN 2022/185
 • M.H. Gardien & S.E. Poutsma, ‘Opzeggings(on)mogelijkheden van duurovereenkomsten voor bepaalde tijd. Een overzicht van de meest relevante lagere rechtspraak na Mondia/Calanda’, ORP 2022/163, nr. 8, p. 4 – 10
 • M.H. Gardien, Annotatie bij HR 12 maart 2021, ECLI:NL:HR:2021:374, JIN 2021/68
 • M.H. Gardien en S.E. Poutsma, Annotatie bij Hoge Raad 18 december 2020, ECLI:NL:HR:2020:2099, JIN 2021/46
 • Het Nederlandse bankbeslag: hoe kunnen de knelpunten worden opgelost?, Th.P. ten Brink, M.H. Gardien en S.E. Poutsma, gepubliceerd in: S.J.W. van der Putten en M.R. van Zanten (red.), Compendium Beslag- en executierecht, Den Haag: Sdu Uitgevers 2018
 • ‘Nieuwe geschilbeslechting zorgcontractering, een doorbraak?’, met Dennis Zieren, RGD Magazine, juli 2016
 • ‘Meldplicht datalekken: voorkomen is beter dan melden’, met Dennis Zieren, RGD Magazine, februari 2016

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Lidmaatschappen:

 • ITechLaw
 • Nederlandse Vereniging voor Informaticatechnologie en Recht (NVvIR)
 • Rotterdams Juridisch Genootschap (RJG)
 • Vereniging voor Burgerlijk Recht (VBR)
 • Vereniging Privacy Recht (VPR)

Nevenfuncties:

 • Secretaris bij het Rotterdams Juridisch Genootschap (RJG)
 • Vaste annotator bij Jurisprudentie in Nederland (JIN)

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Matthijs Gardien heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 • Burgerlijk procesrecht: sub rechtsgebied Beslag- en executierecht en sub rechtsgebied Litigation;
 • Informatierecht: sub rechtsgebied IT-recht;
 • Privacy recht;
 • Verbintenissenrecht.

Op grond van deze registratie is Matthijs Gardien verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.