Verslag Deltalinqs masterclass “actualiteiten Health, Safety & Environment”

30 aug '18

Maayke Maas en Stephan Sluiter, beiden advocaat-partner bij Ploum, verzorgden op 23 augustus een masterclass voor Deltalinqs over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van HS&E. Daarbij kwamen ook de trends in het toezicht door DCMR, ILT en ISZW aan de orde. Dat het gaat om een hot topic bleek wel uit de opkomst: die was dermate hoog dat twee sessies georganiseerd moesten worden.

Wederzijds begrip

Rode draad tijdens de masterclass was het belang van wederzijds begrip tussen bedrijf en toezichthouder. In een samenleving die steeds meer is gericht op risicovermijding, kunnen bedrijven de eisen van toezichthouders soms als knellend ervaren. Voorbeelden zijn de gedetailleerde vergunningvoorschriften voor opslag van gevaarlijke stoffen op grond van de PGS-reeksen en de strenge eisen tot naleving van BRZO-voorschriften door ISZW. Het is dan van belang om in overleg te treden met de toezichthouder en gezamenlijk te zoeken naar maatregelen die enerzijds voldoen aan de wettelijke eisen, maar anderzijds ook zo veel mogelijk tegemoet komen aan de praktische bezwaren van bedrijven. Gelet op deze trend ontwikkelde Ploum zich de afgelopen jaren steeds meer tot een volwaardig lid van het HSE-team, met kennis van de praktijk. Haar advocaten zijn in toenemende mate een “meedenkende” schakel tussen de praktijk en de toezichthouder.

Prioritering HSE-beleid

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de HSE-regelgeving waar bedrijven mee geconfronteerd worden zeer divers is. Aan de orde kwamen maatwerkvoorschriften op grond van het Activiteitenbesluit, diffuse emissies door schepen die binnen de inrichting afmeren, de omgang met potentiële ZZS, de toepassing van Arbo-regels op contractors en het “ongrijpbare” afvalstoffenbegrip. Een quick-win voor bedrijven die een prioritering in hun HSE-beleid willen aanbrengen is om elk jaar de jaarplannen van toezichthouders als ILT en ISZW even te bekijken. Daarin staat duidelijk welke onderwerpen bijzondere aandacht krijgen van de toezichthouder.

Contact

Advocaat, Partner

Maayke Maas-Cooymans

Expertises:  Bestuursrecht, Omgevingsrecht, Energierecht, Milieurecht , Energie, Handhaving en sancties, BRZO,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.