Start-it-up! Waar je juridisch op moet letten als je een onderneming start (overheid)

Voeg toe aan Mijn interesses

23 apr '19

Auteur(s): Thomas Munnik, Sabin Tigu,

Het startup team van Ploum staat startende ondernemers graag bij bij de juridische vormgeving van de bedrijfsorganisatie. Deze maand behandelen we het onderdeel overheid. Waar moet je op letten wanneer je te maken krijgt met de overheid?

Vergunningen

Een ondernemer wordt op allerlei mogelijke manieren geconfronteerd met de overheid. Zo wordt een ondernemer in zijn bedrijfsvoering bijvoorbeeld geconfronteerd met allerlei vergunningsplichten. Deze vergunningen kunnen verleend zijn aan één persoon, maar vergunningen kunnen ook zijn verleend aan een onderneming. Bij wijziging van onderneming óf bedrijfsleiding kan een ondernemer verplicht zijn deze wijzigingen door te geven aan het bevoegd gezag. Controleer bij wijzigingen in de bedrijfsvoering dus in ieder geval of dit het geval is.

Bestemmingsplannen

Ruimtelijke ontwikkelingen staan nooit stil. Het is dan ook belangrijke deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Een verandering van een bestemmingsplan in uw omgeving kan namelijk nadelig zijn voor uw uitbreidingsplannen of kan bijvoorbeeld uw concurrent een voordeel geven. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden om tegen deze veranderingen op te treden.

Aanbesteden

De overheid is een potentiële werkverschaffer. Aanbestedingsprocedures vergen veel werk met een onzekere uitkomst. In het aanbestedingsrecht zitten behoorlijk wat valkuilen. Indien een inschrijving niet voldoet aan de gestelde eisen, loopt de indiener risico dat uw inschrijving ongeldig wordt verklaard. Vraag tijdig advies over de aanbestedingsdocumenten, de procedure en het invullen en indienen van uw aanbestedingsdocumenten.

Procederen

Wij zijn bekend met procederen bij de Raad van Arbitrage voor de bouw, het NAI, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en bij de rechtbank en kunnen u bij dergelijke procedures dan ook goed bijstaan. Procederen is echter een laatste redmiddel: wij leggen ons toe op het vinden van oplossingen buiten de rechtszaal.

Contact

Advocaat

Thomas Munnik

Expertises:  Litigation,Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid, Start-up en Scale-up,

+31 6 2248 1755 t.munnik@ploum.nl LinkedIn

Expertises:  Intellectuele Eigendom,Merk- en modelregistratie, Technologie, media en telecom, Start-up en Scale-up,

+31 6 2269 3321 s.tigu@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.