Hof van Justitie EU: verbod op verkoop luxeproducten via online marktplaatsen toegestaan

11 dec '17

Het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter, heeft recent een arrest gewezen met grote (positieve) gevolgen voor producenten van luxeproducten. In zijn uitspraak van 6 december jl. heeft het Hof bepaald dat een leverancier van luxeproducten, zoals parfums, erkende wederverkopers (retailers) mag verbieden producten te verkopen op online marktplaatsen van derden, zoals Amazon en eBay.

De feiten

Coty Germany produceert en verkoopt luxe cosmeticaproducten onder verschillende merken, zoals Calvin Klein, Chloé en Marc Jacobs. Om het luxe imago van deze producten in stand te houden worden de producten uitsluitend in de handel gebracht door erkende retailers via een systeem van selectieve distributie. De (fysieke) verkooppunten van deze retailers moeten op grond van de overeenkomst tussen Coty en de retailers aan bepaalde vereisten voldoen. Deze eisen zien bijvoorbeeld op de inrichting en uitstraling van het verkooppunt. Ook mogen de retailers de producten van Coty uitdrukkelijk niet aanbieden op online marktplaatsen van derden. Eén van de retailers deed dat toch en bood parfums aan via Amazon.de. Coty heeft de retailer voor de Duitse rechter gedaagd en vorderde dat het de retailer werd verboden de producten via Amazon te verkopen. De Duitse rechter twijfelde of een contractuele bepaling met een verbod tot verkoop via online marktplaatsen in strijd was met het Europese mededingingsrecht. Daarop besloot de Duitse rechter hierover uitleg te vragen aan het Europese Hof.

Geen strijd met mededingingsregels

Onder verwijzing naar vaste rechtspraak op dit gebied, heeft het Hof bevestigd dat een stelstel van selectieve distributie van luxe producten, dat voornamelijk tot doel heeft het luxe imago van die producten in stand te houden (onder voorwaarden), niet in strijd is met het Europese mededingingsrecht. Ook het overeenkomen van een beding dat het verkopen van producten op online marktplaatsen van derden verbiedt is niet in strijd met de mededingingsregels, wanneer het beding de bedoeling heeft het luxe imago van de producten in stand te houden, voor alle retailers uniform wordt vastgesteld, zonder discriminatie toegepast en evenredig is aan het nagestreefde doel.

Conclusie

Producenten van luxe producten handelen niet in strijd met het mededingingsrecht, wanneer zij erkende dealers contractueel verbieden luxeproducten aan te bieden op online marktplaatsen, zoals Amazon en eBay – maar bijvoorbeeld ook bol.com. Goed nieuws dus voor merkhouders die veel waarde hechten aan het creëren en behouden van een luxe uitstraling van hun producten. Voor producenten van luxeproducten is het van belang de overeenkomsten met officiële retailers in lijn te brengen met de voorwaarden die het Hof in zijn arrest heeft bepaald. Wanneer een overeenkomst niet aan deze voorwaarden voldoet, ligt strijd met het Europese mededingingsrecht nog altijd op de loer. Indien u meer wilt weten over de gevolgen van de uitspraak van het Hof, of over de inrichting van uw (selectieve) distributienetwerk, neem dan contact op met één van onze in het intellectuele-eigendomsrecht gespecialiseerde advocaten.

Deel dit artikel

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.