De (nieuwe) wettelijke grondslag voor de sluiting van woningen en het opleggen van gebiedsverboden na schietincidenten

14 jun '19

Het aantal schietincidenten in Nederland lijkt de laatste jaren toe te nemen. Zo heeft de Rijksrecherche in 2018 onderzoek gedaan naar 27 schietincidenten ten opzichte van 23 schietincidenten in 2017. Bij beschietingen van woningen en panden in woonwijken of op bedrijventerreinen gaat de burgemeester in de praktijk ter handhaving van de openbare orde en veiligheid vaak over tot sluiting van die woning of het bedrijfspand. De sluiting gebeurt meestal in combinatie met het opleggen van een gebiedsverbod voor de persoon die beschoten is en soms ook voor de overige familie- of gezinsleden. Artikel 175 van de Gemeentewet lijkt dé nieuwe wettelijke grondslag te zijn om bestuursrechtelijk op te treden naar aanleiding van schietincidenten. Tot voor kort werd hiervoor nog de lichte bevelsbevoegdheid van artikel 172, derde lid, van de Gemeentewet gehanteerd. Op de toepassing van deze lichte bevelsbevoegdheid bestond kritiek, nu dit artikel geen specifieke wettelijke grondslag zou bieden voor het beperken van grondrechten. De burgemeester moet in dit soort gevallen vaak een belangenafweging maken tussen verschillende grondrechten die in het geding zijn. Zo staan vaak de bescherming van de openbare orde en veiligheid en het recht op leven en lichamelijke integriteit van omwonenden tegenover het huisrecht van de betreffende bewoner(s) van de woning. Onlangs schreven Alexandra Danopoulos en Richard van Oevelen in de JG, het tijdschrift Jurisprudentie voor Gemeenten, over deze ontwikkeling een actueel commentaar. In dit artikel bespreken zij ook kort de nieuwe wetgeving die op dit gebied op komst is. Zo zal naar verwachting dit jaar een wetsvoorstel in consultatie worden gebracht dat ziet op een specifieke sluitingsbevoegdheid in het geval van een beschieting van een woning.

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met Alexandra Danopoulos of Richard van Oevelen via a.danopoulos@ploum.nl of r.vanoevelen@ploum.nl.

Contact

Advocaat, Partner

Alexandra Danopoulos

Expertises:  Bestuursrecht, Energierecht, Omgevingsrecht, Vastgoedrecht, Afvalstoffenrecht, Europees recht, Milieurecht , Voedsel- en Warenpraktijk, Transport en Logistiek, Food, Vastgoed, Bouw en Infrastructuur, Handhaving en sancties, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.