De FIDIC Golden Principles: is goede raad goud waard?

07 Feb '20

Auteur(s): Jacob Henriquez, Renée van Hoof,

In bouwprojecten met een internationaal aspect wordt vaak gewerkt met FIDIC voorwaarden. Een set FIDIC voorwaarden bestaat in de regel uit de General Conditions, de Particular Conditions en de Forms. De General Conditions kunnen via de Particular Conditions worden aangepast om de overeenkomst projectspecifiek te maken. De FIDIC Golden Principles zijn uitgangspunten die door FIDIC sterk worden aanbevolen aan partijen die betrokken zijn bij het uitonderhandelen en opstellen van de Particular Conditions, zodat de essentie van een FIDIC-contract behouden blijft. De FIDIC Golden Principles worden hieronder kort toegelicht.

Golden Principle 1

The duties, rights, obligations, roles and responsibilities of all the Contract Participants must be generally as implied in the General Conditions, and appropriate to the requirements of the project” De rollen, rechten en verplichtingen van partijen die bij een bouwproject betrokken zijn, zijn in de General Conditions opgenomen. Golden Principle 1 vergt dat de (rol)verdeling passend is bij de behoeften van het bouwproject. Dit houdt in dat partijen die betrokken zijn bij het opstellen van de overeenkomst goed nadenken of de keuze voor een bepaalde set FIDIC voorwaarden ook geschikt is voor het type project. Een voorbeeld: wanneer de gegadigden te weinig tijd hebben om de ‘Employers Requirements’ te bestuderen of hun ontwerp te maken, dan is de FIDIC Silver Book (EPC/Turnkey Projects) voor het project minder geschikt.

Golden Principle 2

The Particular Conditions must be drafted clearly and unambiguously Deze ogenschijnlijke ‘open deur’ wijst op een nauwkeurige verwijzing naar contractdocumenten en het belang van onderlinge samenhang en consistentie bij het aanpassen van de General Conditions. Volgens dit principe moeten alle wijzigingen op de General Conditions helder in kaart worden gebracht. Daarnaast moet aandacht worden besteed aan de verhouding tussen de nieuwe tekst (in de Particular Conditions) en de tekst uit de General Conditions.

Golden Principle 3

The Particular Conditions must not change the balance of risk/reward allocation provided for in the General Conditions De evenwichtige risico/beloning-verdeling die in de General Conditions is opgenomen mag in de Particular Conditions niet significant worden gewijzigd. Volgens FIDIC vermindert een eerlijke en evenwichtige risico/beloning-verdeling de kans op geschillen, vergroot het de kans op een succesvolle uitvoering van de overeenkomst en zorgt het ervoor dat de prijs van het werk binnen perken blijft. Het is in lijn met dit derde principe om in de Particular Conditions van een FIDIC Red Book contract (Construction) de aannemer slechts een ontwerpverantwoordelijkheid te geven voor ondergeschikte onderdelen van het werk. De afspraak dat de aannemer geen ‘full design review’ van het ontwerp hoeft te verrichten is ook in lijn met dit principe, omdat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het ontwerp bij de opdrachtgever ligt.

Golden Principle 4

All time periods specified in the Contract for Contract Participants to perform their obligations must be of reasonable duration” Het vierde principe schrijft voor dat de termijnen uit de General Conditions in de Particular Conditions niet verregaand mogen worden verkort of verlengd, tenzij de General Conditions dit uitdrukkelijk toestaan. Maar ook in die situatie moeten de termijnen altijd redelijk en proportioneel zijn.

Golden Principle 5

Unless there is a conflict with the governing law of the Contract, all formal disputes must be referred to a Dispute Avoidance/Adjudication Board (or a Dispute Adjudication Board, if applicable) for a provisionally binding decision as a condition precedent to arbitration’ Dit vijfde principe schrijft voor dat geschillen eerst moeten worden verwezen naar een DAB (Dispute Adjudication Board) of een DAAB (Dispute Adjudication/Avoidance Board) voordat partijen een arbitrale procedure kunnen starten, tenzij een zo’n clausule in strijd is met het in de overeenkomst afgesproken toepasselijke recht. Het verwijderen van de DAB/DAAB uit de General Conditions - dat zou een manier zijn om de opschortende voorwaarde te omzeilen - is niet in overeenstemming met dit principe.

Meer weten?

In de februari 2020 editie van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR) publiceert Jacob Henriquez (partner bouw & vastgoed bij Ploum) een uitgebreid artikel over de FIDIC Golden Principles. Het artikel is na publicatie via deze link te downloaden.

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.