Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen treedt op 1 juli 2021 in werking

15 dec '20

Auteur(s): Roos de Vos, Stan Commissaris,

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (de WBTR) treedt op 1 juli 2021 in werking. De WBTR zorgt ervoor dat de regels voor stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen meer in lijn worden gebracht met de huidige regels voor de naamloze vennootschappen (NV’s) en besloten vennootschappen (BV’s).

Een aantal belangrijke gevolgen van de invoering van de WBTR zijn een verplichte belet- en ontstentenisregeling voor bestuurders en commissarissen in de statuten, een wijziging van de regeling ingeval van tegenstrijdig belang van bestuurders en/of commissarissen en een beperking in het meervoudig stemrecht van bestuurders en/of commissarissen. Daarnaast voorziet de wet in een wettelijke regeling indien er wordt gekozen voor een raad van commissarissen.

De WBTR verplicht stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen niet meteen hun statuten te wijzigen en in overeenstemming te brengen met de nieuwe wet. De statuten moeten bij de eerstvolgende statutenwijziging in lijn worden gebracht met de WBTR. Desondanks is een tijdige overeenstemming van de statuten met de WBTR aan te raden. Veel rechtspersonen gebruiken hun statuten immers ook als (interne) handleiding. Het risico bestaat dan dat regels worden gevolgd die in strijd zijn met de wet dan wel dat wettelijke regels niet worden gevolgd omdat deze regels geen onderdeel uitmaken van de statuten.

Wilt u meer weten over de gevolgen van de invoering van de WBTR voor de statuten van uw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.