https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Douane_en_Logistiek/europe-609118_1280.jpg

EU stelt 18e sanctiepakket tegen Rusland voor

26 jun '25

Auteur(s): Jikke Biermasz en Zoë Poortvliet

Opnieuw zet de Europese Commissie een stevige stap in haar sanctiebeleid tegen Rusland. Op 10 juni 2025 werd het 18e sanctiepakket gepresenteerd: een breed en scherp maatregelenpakket dat moet bijdragen aan het ondermijnen van de Russische oorlogsvoering in Oekraïne. De timing is opvallend. Slechts een maand eerder – in mei – werd het 17e sanctiepakket formeel aangenomen. Volgens de Commissie is Rusland niet bereid om serieus te onderhandelen over vrede, ondanks publieke uitlatingen in die richting. Het 18e sanctiepakket maakt daarom deel uit van een bredere strategie om Rusland ertoe te bewegen het internationaal recht te respecteren en tot daadwerkelijke de-escalatie te komen. In deze blog zetten wij de belangrijkste onderdelen van het voorstel uiteen.

Kernpunten van het 18e sanctiepakket

1. Aanscherping energie- en oliesancties

Een opvallende nieuwe maatregel is het verbod op transacties via de Nord Stream 1- en 2-pijpleidingen. Daarmee beoogt de EU te voorkomen dat Rusland in de toekomst op deze manier inkomsten genereerd. Daarnaast wordt het prijsplafond voor Russische ruwe olie verlaagd van USD 60 naar USD 45 per vat, in lijn met de strategie van de G7. Deze verlaging moet de Russische staatsinkomsten uit olie-exporten verder beperken.

2. Financiële sector: uitbreiding transactieverboden

In aanvulling op het eerdere verbod op het SWIFT-systeem stelt de Commissie nu een volledig verbod voor op financiële transacties met een bredere groep Russische banken. In totaal worden 22 extra banken toegevoegd aan de lijst van gesanctioneerde financiële instellingen. Nieuw is ook het voornemen om dit verbod uit te breiden naar financiële dienstverleners in derde landen die de Russische handel financieren en zodoende helpen de sancties te omzeilen.

3. Aanpak van de schaduwvloot en herroutering van olie

Naast de reeds gesanctioneerde 342 schepen, wil de Commissie nog eens 77 tankers toevoegen die deel uitmaken van de zogenaamde "shadow fleet". Deze schepen worden gebruikt om olie buiten officiële kanalen te vervoeren, vaak onder valse vlag of met gemanipuleerde trackinggegevens. Daarnaast komt er een verbod op de invoer van geraffineerde producten die zijn geproduceerd op basis van Russische olie – ook wanneer deze via derde landen (zoals Turkije of India) worden geëxporteerd.

4. Uitbreiding exportrestricties

Het sanctiepakket voorziet in een uitbreiding van de lijst van verboden exportgoederen, met een geschatte totale waarde van EUR 2,5 miljard. Het betreft wederom strategisch gevoelige goederen en technologieën die Rusland kunnen versterken in zijn oorlogsvoering. De EU zal verder de export van goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) verder beperken, evenals technologieën die kunnen worden ingezet voor de productie van drones, raketten en wapensystemen.

5. Uitbreiding sanctielijst

Tot slot zullen nog eens 22 Russische en buitenlandse bedrijven – waaronder entiteiten uit China en Belarus – worden toegevoegd aan de sanctielijst, vanwege hun directe of indirecte steun aan de Russische oorlogsinspanningen.

Wat nu?

Zoals gezegd betreft het 18e sanctiepakket op dit moment nog een voorstel. Voordat het in werking kan treden, moet het worden goedgekeurd door alle 27 lidstaten. Momenteel hebben Slowakije en Hongarije aangegeven vooralsnog niet in te stemmen, vanwege hun bezwaren tegen de energie- en oliesancties. Toch wijst het tempo van eerdere sanctiepakketten erop dat het aannemelijk is dat ook dit pakket op relatief korte termijn zal worden aangenomen.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Het 18e sanctiepakket onderstreept wederom dat compliance met sanctiewetgeving geen statisch gegeven is, maar een continu proces. Wilt u weten wat dit nieuwe pakket concreet voor uw bedrijf kan betekenen? Of wilt u nagaan of uw organisatie nog volledig compliant is onder het huidige sanctieregime? Neem dan contact op met Jikke Biermasz of Zoë Poortvliet.

Contact

Advocaat, Partner

Jikke Biermasz

Expertises:  Douanerecht, Transportrecht, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Voedsel- en Warenpraktijk, Haven en Douane, Food, Transport en Logistiek, Douane en Internationale Handel, Internationale Sancties en Exportcontrole , E-commerce,

Advocaat

Zoë Poortvliet

Expertises:  Douanerecht, Transportrecht, Voedsel- en Warenpraktijk,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.