https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/man-5710164_1920_(1).jpg

Opvolger van de Wtv en NOW ter internetconsultatie ingediend

16 mei '24

Auteur(s): Astrid van Toledo

Op 14 mei 2024 is het conceptwetsvoorstel Wet personeelsbehoud bij crisis (Wpc) ingediend ter internetconsultatie. De Wpc moet de lang verwachte opvolger van de regeling Werktijdverkorting (Wtv) en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) worden.

Gevoelde noodzaak voor duurzame oplossing voor loonondersteuning bij crisissen

Al langere tijd bestaat de wens voor een structurele regeling die loonondersteuning bij crisissen mogelijk maakt. Deze wens is ingegeven vanuit de gedachte dat het uit economisch oogpunt verstandig is baanbehoud bij korte, plotselinge crisissen die niet tot het gewone ondernemersrisico behoren te stimuleren. Baanverlies kost immers zowel de werknemer, de werkgever als de maatschappij geld. De werknemer verliest zijn inkomen en moet op zoek naar een nieuwe baan, na de crisis moet de werkgever nieuwe mensen aannemen en opleiden, en de maatschappij betaalt voor uitkeringen voor werklozen.

De Coronacrisis heeft aangetoond dat de Wtv niet voldeed voor een dergelijke crisis. De toen in korte tijd opgetuigde NOW is een noodmaatregel, die ongeschikt is voor structurele toepassing. Daarom is ervoor gekozen om een nieuwe, structureel toepasbare regeling te maken.

Doel van de Wpc

De Wpc beoogt werkgever en werknemers te ondersteunen in het behouden van banen tijdens een crisis die buiten het ondernemersrisico ligt.

Voor werkgevers betekent dit voorstel dat ze meer flexibiliteit krijgen, wat kan helpen om hun bedrijf te redden tijdens een crisis. Zonder deze steun zouden bedrijven misschien waardevolle kennis en ervaring van werknemers verliezen.

Voor werknemers betekent dit voorstel dat ze meer kans hebben om hun baan en het grootste deel van hun inkomen te behouden, zelfs tijdens een crisis.

De belangrijkste punten van de Wpc:

Ingeval van een crisis, die ertoe leidt dat er over een periode van 2 maanden gemiddeld minstens 20% minder werk is, kunnen bedrijven gedurende maximaal 6 maanden ondersteuning krijgen op basis van de Wpc. Zij kunnen dan kiezen uit verschillende opties:

1. Herplaatsing:

Werkgevers kunnen er eenzijdig voor kiezen om hun werknemers tijdelijk in een andere functie te laten werken, zodat zij zoveel mogelijk aan het werk kunnen blijven. De werkgever moet de werknemer dan wel het volledige loon blijven betalen.

2. Minder loon betalen:

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om hun werknemers 10% minder loon te betalen voor de uren die ze niet kunnen werken vanwege de crisis. In dit geval kan de werkgever subsidie aanvragen bij het UWV. De werkgever ontvangt dan 65% van de kosten van de niet-gewerkte uren.

3. Combinatie van beiden:

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om een combinatie van herplaatsing en minder laten werken toe te passen. Hierbij wordt voor de niet-gewerkte uren minder loon betaald en kan voor die uren subsidie worden aangevraagd. Het combineren van beide instrumenten voor dezelfde uren is niet mogelijk.

Maar eerst…

De internetconsultatie duurt tot 25 juni 2024. Tot die datum kan op het conceptwetsvoorstel worden gereageerd en kunnen ideeën hierover kenbaar worden gemaakt.

Contact

Advocaat

Astrid van Toledo

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.