https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/Bouw.jpg

Grote bouwprojecten een solide basis geven

16 jan '24

Auteur(s): Ploum

Jacob Henriquez is partner bij Ploum en expert in complexe bouw- en infrastructuurprojecten. Sinds hij vijf jaar geleden overstapte naar Ploum heeft hij het expertteam bouw en infra opgezet, waarmee hij zowel aannemers als opdrachtgevers van grote bouwprojecten adviseert en in procedures bijstaat.

“Als je eenmaal gegrepen bent door bouwprojecten, laten deze je niet meer los. Het leuke van dit werk is dat de projecten tastbaar zijn. Er wordt echt iets gebouwd: een windpark, een wegverbinding zoals de Rijnlandroute, een LNGterminal in Rotterdam of groot logistiek vastgoed. Onze rol in dat eindresultaat is bescheiden, maar het is ontzettend belangrijk dat er een bruikbaar contract onder zo’n project ligt. Daarin faciliteren en behartigen wij de belangen van zowel grotere aannemers, opdrachtgevers en asset owners, zoals eigenaren van een windpark of tank terminal.”

Blinde vlekken voorkomen

“Ik sta mijn cliënten bij in de onderhandelingsfase of als er geschillen zijn. Doordat ik weet wat de er aan de andere kant van de tafel speelt, kan ik mijn cliënt nog beter en vollediger adviseren. Dat ik weet wat de belangen van beide partijen zijn, helpt enorm. Het is mijn taak om blinde vlekken in een contract te voorkomen. Soms lijken bepaalde onderwerpen goed geregeld, maar als ik doorvraag blijkt de opdrachtgever toch een ander beeld te hebben dan de aannemer of vice versa. Dan wil ik de discussie in dat stadium op tafel krijgen, zo goed mogelijk adviseren en de uitkomst accuraat opschrijven zodat interpretatieverschillen worden voorkomen. Ook zie je regelmatig dat partijen problemen tijdens de uitvoering van het werk naar achteren schuiven, maar daarmee verdwijnt het probleem niet.”

“Door alle discussiepunten en mogelijke onduidelijkheden tijdens de onderhandelingsfase op tafel te krijgen, voorkomen we problemen in een later stadium”

Samen oplossingen zoeken

“Ook bij geschillen worden wij ingeschakeld. Vaak is de eerste gedachte: we gaan naar de rechtbank. Wat veel cliënten niet weten, is dat er ook andere oplossingen zijn. En daar ga ik altijd naar op zoek. Want een geschil betekent onzekerheid, terwijl iedereen gebaat is bij zekerheid. Bovendien zitten rechtbanken overvol en kan het jaren duren voordat er dan een oplossing is. Een andere beproefde manier is een private vorm van geschilbeslechting, zoals via de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen, via bindend advies of zakelijke mediation. Als de andere partij daaraan wil meewerken, kan het geschil binnen een paar maanden zijn opgelost. Ook dat is iets waar je in de onderhandelingsfase van een contract over kunt en zelfs móet nadenken.”

Typisch Ploum

“Bij Ploum hebben we experts in huis die grote bouw- en vastgoedprojecten van begin tot einde kunnen begeleiden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Als een van de weinige advocatenkantoren hebben we veel ervaring met internationale FIDIC-contractmodellen. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als er een financier in Londen zit, of als een aannemer uit het buitenland wordt aangetrokken. Dan is het voor ons geen probleem om te switchen van een contract met Nederlands model naar een internationaal FIDIC-contact. Dat is echt een unique selling point van ons team.”

Contact

Advocaat, Partner

Jacob Henriquez

Expertises:  Bouwrecht, Vastgoedrecht, Litigation, Arbitrage, Bouw en Infrastructuur, Energie, Vastgoed, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.