https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/pexels-ikram-shaari-250659.jpg

Overzicht civiele rechtspraak na het Didam-arrest: tekenen de eerste contouren zich af?

12 sep '22

In het afgelopen jaar zijn de eerste vervolguitspraken na het Didam-arrest gewezen. Langzaam maar zeker beginnen enkele contouren van het arrest zich af te tekenen. Hoewel de jurisprudentie tot nu toe erg casuïstisch is, zijn er eerste hoofdlijnen te ontwaren. Benieuwd? Lees in het overzichtsartikel dat Tjinta Terlien voor BR 2022/62 schreef de civiele rechtspraak, zoals gepubliceerd via www.rechtspraak.nl tot en met 15 augustus 2022.

Inmiddels zijn er zelfs alweer vier uitspraken nieuwe uitspraken gepubliceerd. Uit deze uitspraken volgt onder meer dat:

Rechtbank Noord-Holland d.d. 4 augustus 2022 (gepubliceerd 23 augustus 2022):

  • de gemeente mocht bij het verlengen van huurovereenkomsten met huurders (tevens exploitanten) van strandhuisjes redelijkerwijs oordelen dat de zittende huurders de enige serieuze gegadigden waren;
  • de door de zittende huurders onbetwist gedane investeringen vormen een objectief, toetsbaar en redelijk criterium op grond waarvan de Gemeente de zittende huurders een voorrangspositie heeft kunnen geven. Een en ander zou te meer gelden als ook nog eens zou moeten worden geoordeeld dat de zittende huurders huurbescherming toekwam op grond van artikel 7:290 e.v. BW.

Rechtbank Midden-Nederland 22 augustus 2022 (gepubliceerd 22 augustus 2022):

  • de aard van de beoogde ontwikkeling (overwegend sociale huurwoningen), de realisatie van haar woonbeleid (voorzien in de behoefte van sociale en betaalbare huurwoningen) en de waarborgen die een woningcorporatie in dat kader biedt (voortvloeiend uit de Woningwet) een objectief, toetsbaar en redelijk criterium kunnen vormen om te concluderen dat alleen een woningcorporatie voor de verkoop van een perceel in aanmerking komt;
  • een aanbiedingsverplichting uit hoofde van eerder gemaakte afspraken onder omstandigheden één-op-één verkoop kunnen rechtvaardigen;
  • uit het Didam-arrest volgt niet dat de gemeente de volledige inhoud van deze historische afspraken moet publiceren.

Lees hier het volledige artikel

Contact

Advocaat

Tjinta Terlien

Expertises:  Bouwrecht, Aanbestedingsrecht, Litigation, Europees recht, Bouw en Infrastructuur, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.