https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Intellectueel_eigendom/luck-839036_1920.jpg

Nieuwe regels voor online kansspelen in werking getreden

07 mei '21

Na een langwetgevingsproces is onlangs is de Wet kansspelen op afstand (Wet Koa) in werking getreden. De Wet Koa is een aanvulling op en wijziging van de Wet op de kansspelen. Het doel van de Wet Koa is het beter beschermen van de speler van kansspelen, zowel online als offline. De Wet Koa brengt drie belangrijke vernieuwingen die zorgen voor een grote verandering op de Nederlandse kansspelmarkt. De belangrijkste vernieuwingen zetten wij in deze blog op een rij.

Drie belangrijke vernieuwingen

1. Vergunningen voor aanbieders online kansspelen

Vanaf 1 april 2021 kunnen kansspelaanbieder een vergunning aanvragen voor het aanbieden van online kansspelen. De Kansspelautoriteit (Ksa), de toezichthouder op de markt voor de kansspelen, gaat de aanvragen behandelen. Als een aanbieder voldoet aan alle voorwaarden, dan kan hij vanaf 1 oktober 2021 online kansspelen aanbieden op de Nederlandse markt.

Op de website van de Ksa is meer informatie te vinden over wie in aanmerking komt voor een aanvraag en welke onderwerpen bij een aanvraag worden getoetst. Kansspelaanbieders moeten bij hun aanvraag bijvoorbeeld aantonen dat zij:

  • voldoende beleid hebben op het gebied van verslavingspreventie;
  • een gezonde onderneming zijn;
  • verantwoordelijk met spelerstegoeden omgaan; en
  • integriteit op orde hebben en intern toezicht hebben geregeld.

2. Strengere eisen voor verslavingspresentie

In de Wet Koa is een verdere verscherping van de eisen voor verslavingspreventie opgenomen. Deze nieuwe regels gelden voor alle aanbieders van risicovolle kansspelen in Nederland (dus niet alleen voor kansspelen op afstand). Zo moeten aanbieders op grond van de Wet Koa bijvoorbeeld:

  • spelers identificeren en controleren of de speler ouder is dan 18 jaar;
  • ervoor zorgen dat personeel aantoonbare kennis heeft over verslavingspreventie;
  • spelers goed informeren over het spel dat zij spelen; en
  • speelgedrag van spelers registreren en ingrijpen als dat nodig is.

3. Nieuwe regels voor reclame en wergeving

Vanaf 1 april zijn de regels voor het maken van reclame voor kansspelen gemoderniseerd. Kort samengevat moet reclame voor kansspelen evenwichtig en zorgvuldig zijn; niet aanzetten tot onmatige deelname; niet misleidend zijn; en niet agressief zijn, of gericht op kwetsbare groepen. Als een aanbieder van kansspelen een vergunning verkrijgt voor het aanbieden van kansspelen op afstand, gelden aanvullende regels. Een voorbeeld daarvan is dat zo’n partij geen reclame op radio en tv mag uitzenden tussen 06:00 en 21:00 uur.

28 aanvragen voor Koa-vergunning

Zoals gezegd kunnen kansspelaanbieders vanaf 1 april 2021 een vergunning aanvragen voor online kansspelen De KSA heeft onlangs laten weten dat er tot nu toe 28 aanvragen zijn ontvangen voor een vergunning om in Nederland online kansspelen te mogen aanbieden.

Conclusie

De Wet Koa is een langverwachte aanvulling op en wijziging van de Wet op de kansspelen. Vanaf 1 april 2021 kunnen aanbieders van online kansspelen bij de Ksa een vergunning aanvragen voor online kansspelen. Daarmee wordt het mogelijk online kansspelen legaal aan te bieden. Daarnaast zijn de regels voor verslavingspreventie aangescherpt en de regels voor reclame en marketing voor kansspelen gemoderniseerd.

Vragen over (online) kansspelen? Neem dan contact op met onze in reclame- en marketingrecht gespecialiseerde advocaten.

Contact

Advocaat

Paul Trapman

Expertises:  Intellectuele Eigendom, Privacyrecht, Technologie, Media en Telecom,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.