https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/contract.jpg

Mijn onderneming heeft extra handen nodig: welke overeenkomst kies ik?

11 nov '22

Meestal komt er een moment dat een jonge onderneming in de fase komt waarin de oprichters het niet meer alleen aankunnen. Tijd om collega’s aan te nemen! Er moet wel eerst een belangrijke vraag beantwoord worden: wat voor overeenkomst kies ik? Wordt het een arbeidsovereenkomst met alle zekerheden die daarbij horen of is juist flexibiliteit gewenst? In deze bijdrage komen de verschillende contractvormen kort aan bod inclusief een aantal voordelen, nadelen en aandachtspunten.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een arbeidsovereenkomst zonder een vastgestelde einddatum. Een van de voordelen van het gebruik van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is dat de kennis en ervaringen van werknemers vaak voor een relatief lange periode binnen het bedrijf blijven. Daar staat tegenover dat werknemers goed beschermd zijn bij ontslag (weinig flexibiliteit dus) en dat een werknemer gedurende twee jaar lang doorbetaald moet worden bij arbeidsongeschiktheid, terwijl ontslag tijdens ziekte geen optie is. Dit kan vooral voor jonge ondernemingen een grote kostenpost zijn.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een arbeidsovereenkomst die op een vastgestelde einddatum eindigt. Een belangrijk voordeel van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is dat de werkgever en de werknemer over een langere periode beschikken om te beoordelen of zij bij elkaar passen. Na afloop van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan de werkgever er dus voor kiezen om de arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. Meer flexibiliteit dus. Een van de nadelen is dat in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zomaar een concurrentiebeding kan worden opgenomen. Hiervoor gelden strengere regels. Ook betaal je hogere WW-premies voor een tijdelijke kracht, dan voor een vaste werknemer.

Let op: uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst afloopt, moet de werkgever schriftelijk aangeven of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet.

Uitzendovereenkomst

Een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en een uitzendbureau, waarin wordt afgesproken dat de werknemer ter beschikking wordt gesteld aan een derde partij. Als ondernemer kan je ervoor kiezen om een uitzendwerknemer in te huren. Een belangrijk voordeel is dat het uitzendbureau de officiële werkgever is van de werknemer, waardoor de ondernemer zich geen zorgen hoeft te maken over administratieve verplichtingen. Een ander voordeel is dat een ondernemer er (in bijvoorbeeld mindere tijden) relatief eenvoudig voor kan kiezen om de terbeschikkingstelling te beëindigen. Een flexibele schil dus. Een van de nadelen is dat de kosten van het inzetten van een uitzendkracht relatief hoog (kunnen) zijn.

Een bijzondere vorm van de uitzendovereenkomst is de payrollovereenkomst. Bij een payrollovereenkomst worden de werknemers exclusief aan het bedrijf van de derde ter beschikking gesteld en heeft de derde de werving en selectie van zijn personeel volledig in de hand. Deze vorm is wel minder flexibel, want een payrollwerknemer heeft vrijwel dezelfde rechten als een gewone werknemer.

Oproepovereenkomst

Weer een andere vorm van de arbeidsovereenkomst is de oproepovereenkomst (ook wel nulurencontract). In de oproepovereenkomst wordt afgesproken dat een werknemer op oproep van de werkgever werk gaat verrichten. Deze overeenkomst kenmerkt zich dus door een grote mate van flexibiliteit.

Let op: bij gebruik van de oproepovereenkomst gelden extra regels. Zo geldt o.a. een oproeptermijn van minimaal 4 dagen, moeten referentiedagen worden aangegeven (op welke dagen en tijdstippen mag de werkgever de werknemer oproepen) en geldt na 12 maanden dat aan de oproepkracht een aanbod moet worden gedaan met een vaste arbeidsomvang.

Overeenkomst van opdracht

Vervolgens de overeenkomst van opdracht. Dit is een overeenkomst waarin een opdrachtgever en een opdrachtnemer (vaak een zzp’er) afspreken dat en onder welke voorwaarden de opdrachtnemer werkzaamheden gaat uitvoeren voor de opdrachtgever. Een opdrachtnemer is geen werknemer en heeft daarom veel vrijheid in de manier waarop hij de werkzaamheden uitvoert. Dat betekent ook dat de overeenkomst (afhankelijk van wat daarin is afgesproken) vrij eenvoudig en snel kan worden opgezegd. Die vrijheid wordt door veel ondernemers als prettig ervaren. Daarnaast hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting of premies voor de opdrachtnemer te betalen.

Let op: het is belangrijk dat sprake is van een ‘echte’ zelfstandige in plaats van een werknemer. Zowel de tekst (gebruik bijvoorbeeld een modelovereenkomst van de Belastingdienst als basis) als de uitvoering van de overeenkomst moet daarop gericht zijn!

Stageovereenkomst

Een stageovereenkomst is een overeenkomst die kan worden gebruikt om afspraken met een stagiair vast te leggen. Voor het verrichten van een stage is het van groot belang dat de stagiair zich onderscheidt van een ‘normale’ werknemer. Dit betekent voornamelijk dat de stagiair geen recht heeft op loon maar op een (bescheiden) vergoeding en dat de stage gericht moet zijn op het opdoen van kennis en ervaring, in plaats van het verrichten van nuttige arbeid.

Let op: hoewel een stageovereenkomst geen arbeidsovereenkomst is, worden stagiairs voor de Arbowet wel gelijkgesteld aan werknemers. De ondernemer is dus ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van stagiairs.

Contact

Advocaat

Frans Bakker

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Start-up en Scale-up,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.