https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Douane_en_Logistiek/ship-4490852_1280.jpg

Interview: Albert Wiggers over het grotere plaatje bekijken bij fusies en overnames

06 nov '23

Auteur(s): Ploum

In de advocatuur staan partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar. Tenzij het om fusies en overnames gaat. Dan is iedereen erbij gebaat om open en constructief te blijven, omdat je er alleen uitkomt als je het samen eens bent. Partner Albert Wiggers is specialist fusies en overnames in de sector transport en logistiek, en staat zowel kopers als verkopers bij.

“Bij overnames proberen partijen samen iets te bereiken, daarom is de sfeer vaak positief en denken we eerder in oplossingen dan in problemen. We houden ons vooral bezig met het sparren met cliënten over de juiste structuur en voorwaarden, en het opstellen van de contracten. Omdat Ploum ongeveer even vaak kopers als verkopers bijstaat, kunnen we ons in beide perspectieven verplaatsen, en weten we wat voor beide partijen belangrijk is. Voor ons is het zaak dat onze cliënt de beste deal krijgt. We kijken daarbij niet alleen naar hoe de zaken er nu voorstaan, maar ook hoe toekomstbestendig de afspraken zijn.”

Schommelende prijzen

“Als Rotterdams kantoor hebben we veel cliënten die actief zijn in de sector transport en logistiek. Met name in de containerlogistiek, de scheepvaart en het vrachtvervoer. Bij fusies en overnames in de logistieke sector komt vaak veel meer kijken dan alleen het overnamecontract. Meestal spelen bijvoorbeeld vergunningen en milieu een belangrijke rol. Heeft het bedrijf de juiste vergunningen voor de locatie? Het is mooi dat je dan een specialistisch team in huis hebt, dat daarover op hoog niveau kan meedenken. Een ander thema de laatste jaren is dat er veel dynamiek is in de sector, onder meer leidend tot grote volatiliteit in prijzen. Met name sinds Corona zijn er bedrijven die het ene jaar grote verliezen boeken en het jaar erop mooie winsten. Transacties zien wij overigens zowel bij op- als neergaande markten. Sommige bedrijven denken na een mooi winstgevend jaar: dit het moment om mijn bedrijf te verkopen. Een ander denkt: ik ga juist mijn oorlogskas gebruiken om een concurrent over te nemen waar het minder gaat”

“Als wij een partij bijstaan, kijken we naar de lange termijn”

Op tijd aankloppen

“Waar ik in de praktijk nog weleens tegen aanloop is dat cliënten laat bij ons aankloppen. Overweeg je als bedrijf een koop of verkoop, betrek dan bij de voorbereidingen niet alleen een financiële specialist, maar ook een jurist. Als je eenmaal in de onderhandelingsfase bent aangekomen, wil je niet meer voor verrassingen of vertragingen komen te staan, zeker niet als die in de voorfase voorkomen hadden kunnen worden. Bij Ploum sparren we met alle plezier mee in de voorfase, want een goede voorbereiding is het halve werk.”

Typisch Ploum

“We hebben hier veel disciplines onder één dak, waardoor we cliënten op verschillende gebieden kunnen bijstaan. We trekken als multidisciplinair team op, ieder vanuit zijn eigen expertise: van douane- en transportrecht tot vennootschapsrecht. Alles om zo de cliënt beter te kunnen bedienen. Onderling houden we elkaar op de hoogte van ontwikkelingen en als iets relevant is voor een cliënt informeren we hem daar vaak proactief over. Wat bij het ene bedrijf speelt, is meestal ook voor andere bedrijven in de sector relevant. Zo ontstond enkele jaren geleden bij de overname van een transportbedrijf een discussie met vakbonden over vakantiedagen van chauffeurs. Kort daarna bleek dit een sectorbreed probleem te worden. Onze sectie arbeidsrecht was als één van de eersten thuis in de discussie, waar andere cliënten van hebben geprofiteerd.” 

Contact

Advocaat, Partner

Albert Wiggers

Expertises:  Ondernemingsrecht, Fusies en Overnames, Energie, Transport en Logistiek, Food, Bedrijven in moeilijkheden,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.