Interview: Stephan Sluijters over de energiesector verbinden

18 sep '23

Auteur(s): Ploum

Partner Stephan Sluijters staat aan het roer van het sectorteam energie bij Ploum. Daarin werken collega’s vanuit verschillende disciplines samen en houden elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiesector. Ook zet het team zich in om partijen goed samen te laten werken om zo de energietransitie niet moeilijker te maken dan die al is.

“Toen ik twintig jaar geleden voor Ploum koos, deed ik dat onder andere omdat ik echt contact wilde met cliënten en wilde ondernemen. Al gauw zag ik dat Ploum veel werk in de energiesector deed en daarom richtte ik een sectorteam energie op. De meerwaarde daarvan is dat we binnen het team niet alleen op de hoogte zijn van juridische zaken vanuit verschillende invalshoeken, maar ook van alle andere ontwikkelingen die spelen in de energiemarkt. In het begin deden we als team vooral veel op het gebied van fossiele brandstoffen maar we zagen de vergroening ook al vroeg aankomen. We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van onze kennis en expertise op dat gebied en houden ons, nu de energietransitie in volle gang is, dan ook veel bezig met zaken op het gebied van zonne-energie, windenergie, waterstof en de warmtemarkt.”

Bedrijven samenbrengen

“Samenwerking op energiegebied zoek ik niet alleen met collega’s, maar ook met brancheverenigingen zoals Holland Solar, NWEA en NLHydrogen. In de energiesector hobbelt de wet- en regelgeving regelmatig achter de praktijk aan. Samenwerken en samen oplossingen vinden is daardoor extra belangrijk, de energietransitie is al lastig genoeg. Daarom brengen wij partijen graag samen. We organiseren bijvoorbeeld events voor bedrijven die in de waterstof of in zonne-energie markt zitten. Wij brengen daarbij onze juridische expertise in, de andere partijen leveren kennis vanuit hun expertise. Door naast elkaar te staan kunnen we samen naar goede oplossingen voor de huidige uitdagingen zoeken. Het eerstvolgende evenement zal gaan over cybersecurity in energiesector en data.”

“De energietransitie is uitdagend, samenwerken brengt ons allemaal verder”

Ondernemersgeest

“Eén van de projecten waar ik trots op ben, is de juridische begeleiding van de ontwikkeling van zonprojectontwikkelaar GroenLeven. Toen het Duitse BayWa r.e. een aantal jaar geleden wilde gaan samenwerken met GroenLeven, hebben we alle juridische aspecten van zonneprojecten in Nederland voor hen op papier gezet. De cliënt was blij want hij kreeg de inzichten die hij nodig had en tegelijkertijd waren wij zelf ook weer helemaal op de hoogte en hadden een mooi handboek gereed. Die investering is typerend voor de ondernemersgeest van Ploum. Het gaf GroenLeven een vliegende start en dat leverde ons weer mooie projecten op. Want inmiddels is GroenLeven gegroeid van 15 naar 150 werknemers en de afgelopen jaren hebben ze vele verschillende soorten zonne- en andere duurzame projecten ontwikkeld, waarbij wij ze op juridisch gebied hebben bijgestaan.”

Geïntegreerd energieteam

“Dat wij een geïntegreerd energieteam hebben waarin nagenoeg alle rechtsgebieden betrokken zijn is echt uniek. Veel kantoren doen wel iets met energie, maar hebben niet alle disciplines in huis. Dat kan lastig zijn voor ondernemers. Neem intellectueel eigendomsrecht, wat je niet meteen met de energiesector associeert. Maar in de energiemarkt zitten nu ook veel start-ups met prachtige initiatieven. In het begin hebben zij nog niet veel meer dan een heel goed idee, maar als zij verder willen groeien en investeerders zoeken, dan is alles rondom intellectueel eigendom uiteraard heel belangrijk. Mijn tip aan start-ups in de energiesector is dan ook: houd rekening met de toekomst. Het kan ontzettend handig zijn om vanaf het begin samen te werken met een veelzijdig juridisch kantoor, zodat je alle juridische zaken onder één dak goed kunt regelen.”

Contact

Advocaat, Partner

Stephan Sluijters

Expertises:  Ondernemingsrecht, Energierecht, Fusies en Overnames, Energie,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.