https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/cement.jpg

Bouwsector opgelet: Milieuprestatie voor nieuwe gebouwen wordt aangescherpt!

13 aug '24

Auteur(s): Alexandra Danopoulos en Tim Vlug

In een brief aan de Tweede Kamer van 21 juni 2024 heeft voormalig minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (de Minister) gemeld dat de Milieuprestatie voor nieuwe gebouwen (MPG) wordt aangescherpt. In deze blog gaan wij kort in op wat deze MPG inhoudt, wanneer deze geldt en welke gevolgen de aangekondigde aanscherping zal hebben.

Wat is de MPG?

De MPG stelt eisen aan de duurzaamheid van bouwmaterialen die worden gebruikt bij de bouw van nieuwe gebouwen. De MPG wordt bepaald aan de hand van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken. Op deze manier wordt de impact op het milieu van de gehanteerde bouwmaterialen berekend, wat leidt tot de uiteindelijke milieuprestatie voor het gebouw. Milieufactoren die daarbij worden betrokken zijn onder meer de gevolgen voor klimaatverandering en ozonlaagaantasting door de productie van de bouwmaterialen. Zo leidt het gebruik van bio-based materialen, zoals ecologisch isolatiemateriaal of bamboe, tot een lagere MPG-waardering. Het gebruik van momenteel gangbare bouwmaterialen, zoals cement en staal, leidt daarentegen tot een hogere MPG-waardering. De huidige MPG is vastgesteld op 0,8 voor nieuwbouwwoningen en 1,0 voor nieuwbouwkantoren en is in 2018 en 2021 al eens aangescherpt. De Minister is van mening dat de bouwpraktijk kan voldoen aan een aangescherpte MPG, wat de transitie naar duurzaam en circulair bouwen verder moet bevorderen. Om die reden is eerder al besloten dat bevoegde gezagen geen mogelijkheden meer hebben om maatwerkregels- of voorschriften te stellen over de MPG, maar dat uitsluitend de landelijke MPG geldt.

Wanneer geldt de MPG?

De MPG is momenteel alleen van toepassing op de bouw van nieuwe woningen en nieuwe kantoorgebouwen. Gebouwen met een overige functie, zoals industriële functies of opslagfuncties, vallen hier momenteel niet onder. De MPG is momenteel verder ook niet van toepassing op kantoorgebouwen die kortgezegd kleiner zijn dan 100 m2 (vergelijkbaar met de energielabelplicht). Ook is de MPG voor kantoorgebouwen momenteel niet van toepassing als het kantoorgebouw deel uitmaakt van een gebouw met andere functies.

Welke gevolgen heeft de aangekondigde aanscherping?

De aanscherping heeft in de eerste plaats tot gevolg dat de MPG ook van toepassing wordt op nieuwe gebouwen met functies, waarvoor de MPG momenteel niet geldt. Dit zijn onder meer: (afhankelijk van de oppervlakte van het gebouw) gezondheidszorgfuncties, sportfuncties, industriefuncties, onderwijsfuncties en winkelfuncties, maar er geldt ook een MPG voor alle ‘overige’ functies. De nieuwe MPG is onder meer afhankelijk van het soort functie, de oppervlakte van het gebouw en de vraag of er functies gecombineerd worden in één gebouw. Daarbij wordt een nieuwe, meer gedetailleerde, berekeningsmethodiek voor de MPG in gebruik genomen, waarin ook zes geheel nieuwe milieufactoren, zoals toxiciteit, fijnstofvorming en waterschaarste, worden betrokken. Om de bouwsector voldoende tijd te bieden voor de nodige voorbereidingen ten behoeve van het voorgaande, is de voorgenomen datum van inwerkingtreding op 1 juli 2025 gesteld.

Overigens moet worden afgewacht op de instemming van de Tweede en Eerste Kamer met de aangekondigde aanscherping. Voor een wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving, waarin de MPG is opgenomen, geldt namelijk een zogenaamde ‘voorhangprocedure’, waardoor een wijziging de instemming van de Tweede en Eerste Kamer nodig heeft.

Heeft u vragen over wat de aangescherpte MPG voor u betekent? Neem dan vrijblijvend contact op met Alexandra Danopoulos (06-39223800 of a.danopoulos@ploum.nl) of Tim Vlug (t.vlug@ploum.nl).

Contact

Advocaat, Partner

Alexandra Danopoulos

Expertises:  Bestuursrecht, Energierecht, Omgevingsrecht, Vastgoedrecht, Afvalstoffenrecht, Europees recht, Milieurecht , Voedsel- en Warenpraktijk, Transport en Logistiek, Food, Vastgoed, Bouw en Infrastructuur, Handhaving en sancties, Logistiek Vastgoed,

Juridisch medewerker

Tim Vlug

Expertises:  Bestuursrecht, Omgevingsrecht, Milieurecht , Huurrecht, Bouw en Infrastructuur, Energie, Vastgoed, BRZO, Handhaving en sancties,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.