Start-it-up! Waar je juridisch op moet letten als je een onderneming start

Voeg toe aan Mijn interesses

28 feb '19

Auteur(s): Sabin Tigu, Thomas Munnik,

Het startup team van Ploum staat startende ondernemers graag bij bij de juridische vormgeving van de bedrijfsorganisatie. Deze maand behandelen we (de eerste) drie onderdelen waar je op moet letten wanneer je een onderneming start, namelijk: rechtsvorm, handelsnaam en intellectueel eigendom en privacy.

Rechtsvorm

Een van de eerste stappen is de keuze voor een rechtsvorm zodat u uw onderneming kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap, commanditaire vennootschap of informele vereniging hoeft u niet langs de notaris. Voor de oprichting van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, naamloze vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, coöperatie, stichting en (formele) vereniging is dat wel vereist. Iedere rechtsvorm heeft bepaalde specifieke kenmerken en daarmee ook bepaalde voor- en nadelen.

Handelsnaam en intellectueel eigendom

Zodra uw onderneming is ingeschreven en actief wordt op de markt, creëert u vanzelf handelsnaamrechten. Hoe actiever u wordt, hoe meer zal de handelsnaam voor u van belang worden. Een goede bescherming van uw handelsnaam wordt dan essentieel. Dat geldt ook voor eventuele intellectuele eigendomsrechten. Denk hierbij aan auteurs- octrooi- en/of modelrechten.

Privacy                

Een laatste belangrijk onderwerp is privacy. Met de ook in de media breed uitgemeten invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018, zijn strenge regels ingevoerd voor de verwerking van persoonsgegevens – iets waar vrijwel iedere onderneming mee te maken heeft. Het niet voldoen aan deze regels brengt risico’s mee, ook voor een startende onderneming. Het is daarom goed om al vanaf dag 1 uw organisatie in te richten op een wijze die voldoet aan de AVG.

Vragen?

Heeft u vragen over de inrichting van uw bedrijfsorganisatie? Neem dan contact op met het start-up team van Ploum! Onze specialisten voorzien u graag van advies.

Contact

Expertises:  Intellectuele Eigendom,Merk- en modelregistratie, Technologie, media en telecom, Start-up en Scale-up,

+31 6 2269 3321 s.tigu@ploum.nl LinkedIn

Advocaat

Thomas Munnik

Expertises:  Litigation,Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid, Start-up en Scale-up,

+31 6 2248 1755 t.munnik@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Auteur(s)

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.