Overdracht van een vordering: hoe zit het ook al weer?

30 mrt '20

De overdracht, ook wel cessie genoemd, van een vordering is het overdragen van een vordering van de ene partij (de crediteur) op een andere partij (de debiteur) aan een andere partij (de derde). Hoe komt een cessie van een vordering die een crediteur op een debiteur heeft aan een derde nu precies tot stand? Cessie kan plaatsvinden door het passeren van een notariële akte door een notaris dan wel door het aangaan van partijen van een onderhandse akte welke akte moet worden geregistreerd bij de Belastingdienst. Daarbij hoeft in beide gevallen de debiteur geen partij te zijn. Cessie kan daarnaast plaatsvinden door een onderhandse akte tussen de crediteur en de verkrijgende partij en mededeling daarvan aan de debiteur. Ook in dat geval hoeft de debiteur geen partij te zijn. Wanneer de debiteur wel partij is, is een afzonderlijke mededeling (zie hierna) evenwel niet meer vereist. De debiteur is van de cessie immers al op de hoogte nu hij de akte medeondertekend. Let op: in alle gevallen is een debiteur wel pas ná mededeling van de cessie verplicht te betalen aan de verkrijgende partij van de vordering. Alleen door mededeling kan worden voorkomen dat de debiteur nog bevrijdend kan betalen aan haar voormalige crediteur. Tot het moment dat de debiteur een mededeling heeft ontvangen van de cessie, zal de debiteur kwijting moeten worden verleend voor betaling aan de voormalige crediteur. Na mededeling kan de debiteur slechts bevrijdend een betaling verrichten aan en gekweten worden door de verkrijger van de vordering. Samenvattend: wil men als crediteur een vordering op een debiteur leveren (en daarmee overdragen) aan een derde, dan dient er een akte (een schriftelijk stuk ondertekend door zowel de crediteur als verkrijgende partij die strekt tot levering van de vordering op de debiteur door de crediteur aan de verkrijgende partij) te worden opgemaakt. Die akte moet (i) notarieel worden verleden (i.e. door een notaris te worden gepasseerd), of (ii) worden geregistreerd bij de Belastingdienst of (iii) de overdracht krachtens de akte moet aan de debiteur worden medegedeeld, wil er van een rechtsgeldige levering (cessie) van de vordering sprake zijn. De debiteur zal pas bevrijdend betalen aan de verkrijgende partij na mededeling van de cessie. Heeft u vragen over het overdragen van vorderingen of bent u van plan vorderingen over te dragen, neemt u dan vrijblijvend contact op met Lucas Lustermans (l.lustermans@ploum.nl of +31619850096) of Joost Kool (j.kool@ploum.nl of +31610177339).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.