https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Levensmiddelen/fruit-428057_1920.jpg

Jaarplan NVWA: Openbaarmaking Inspectieresultaten uitgebreid

13 jan '20

Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in de foodsector. Klik hier om in te schrijven.

 

Onlangs publiceerde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) haar nieuwe jaarplan. Een paar hoofdlijnen uit dit nieuwe jaarplan:

  • De NVWA gaat in 2020 meer capaciteit inzetten voor het toezicht op productveiligheid. Tevens neemt de NVWA zich voor om meldingen op het gebied van voedselveiligheid sneller te kunnen oppakken. Daarbij doelt men onder andere op het gebruik van antibiotica en diervoeders, en op het productieproces in zijn algemeenheid.
  • Zoals bijna alle toezichthouders houdt het NVWA ‘risicogericht toezicht’. Een deel daarvan is gericht op de internethandel; de NVWA gaat de bevoegdheden gebruiken die de nieuwe ‘Europese Verordening markttoezicht en conformiteit van producten’ geeft. Daaronder valt het doen van anonieme online aankopen en het afsluiten van websites. Er zijn afspraken gemaakt met grote aanbieders als Facebook, Marktplaats en Bol.com om verboden aanbiedingen snel te verwijderen.
  • Het jaarplan spreekt ook over openbaarmaking van de inspectieresultaten van de NVWA. Tot op heden was de basis voor openbaarmaking van die resultaten gelegen in de Wet Openbaarheid van bestuur. Vanaf 2020 zal ook gebruik worden gemaakt van de achterliggende grondslagen die de Gezondheidswet biedt. De openbaarmaking van inspectieresultaten wordt dan uitgebreid. Ook vervalt de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen een geplande openbaarmaking.
  • Op het gebied van opsporing signaleert de NVWA “een toenemende vraag naar opsporing op het gebied van fraude bij incidenten of crisis in de voedselketen en bij fraude in de internationale handel in grondstoffen voor food en feed en incidenten in de productveiligheid”. Dat betekent dat er geen opsporingscapaciteit wordt ingezet op het toenemend aantal van meldingen van fraude ten aanzien van voedselintegriteit zolang de veiligheid van het voedsel niet in het geding is.

Meer weten? Bekijk het jaarplan hier of neem contact op met een van onze advocaten!

 

 

Contact

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Advocaat, Partner

Alexandra Danopoulos

Expertises:  Bestuursrecht, Energierecht, Omgevingsrecht, Vastgoedrecht, Afvalstoffenrecht, Europees recht, Milieurecht , Voedsel- en Warenpraktijk, Transport en Logistiek, Food, Vastgoed, Bouw en Infrastructuur, Handhaving en sancties, Logistiek Vastgoed,

Advocaat, Partner

Marijn van Tuijl

Expertises:  Voedsel- en Warenpraktijk, Douanerecht, Transportrecht, Food, Transport en Logistiek, Haven en Douane, Douane en Internationale Handel, Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , E-commerce, E-health,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.