https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/hand-101003_1280.jpg

Eerste hulp bij huuropzegging

14 mrt '24

Auteur(s): Renée van Hoof

Jouw start-up of scale-up huurt een kantoorruimte en op een dag ontvang je een brief van de verhuurder dat de huur wordt opgezegd met daarbij de aanzegging dat je per datum x deze ruimte moet ontruimen. Wat nu?

Controleer of laat controleren of de opzegging en ontruimingsaanzegging geldig is

Het is ten eerste van belang dat je als huurder controleert (of door een advocaat/jurist laat controleren) of de huurovereenkomst correct is opgezegd en of de ontruiming juist is aangezegd.

Als de opzegging en ontruimingsaanzegging correct is gedaan, dan eindigt de huurovereenkomst voor zgn. ‘230a-ruimte’ (zoals een kantoorruimte) per de opzeggingsdatum. Dit geldt ook als de huurder het niet eens is met de opzegging. Ontruiming per die datum is echter niet meteen vereist.

Ontruimingsbescherming

De ontruimingsverplichting van de huurder wordt namelijk automatisch geschorst voor twee maanden na de datum waartegen de verhuurder de ontruiming heeft aangezegd. Gedurende die twee maanden hoeft de huurder dus niet te ontruimen en heeft de huurder zgn. ‘ontruimingsbescherming’. Let op: de ontruimingsbescherming geldt in de volgende drie gevallen niet:

  • De huurder heeft zelf de huurovereenkomst opgezegd;
  • De huur is met wederzijdse instemming beëindigd (bv. doordat de huurder de opzegging expliciet heeft geaccepteerd); en
  • De huurder is veroordeeld tot ontruiming wegens niet-nakoming van zijn verplichtingen.

Ontruimingsbescherming verlengen = procederen

Binnen die eerste termijn van twee maanden kan de huurder de kantonrechter door middel van een verzoekschrift verzoeken om de ontruimingsverplichting te schorsen c.q. de ontruimingsbescherming te verlengen tot maximaal één jaar na de datum waartegen de huurovereenkomst rechtsgeldig is opgezegd. De verhuurder kan zich tegen dit verlengingsverzoek verweren. De kantonrechter zal het verzoek toewijzen als de belangen van de huurder (en, indien van toepassing: van de onderhuurder aan wie bevoegd is onderverhuurd) door de ontruiming ernstiger worden geschaad dan die van de verhuurder bij voortzetting van het gebruik door de huurder. Gedurende deze procedure hoeft de huurder het gehuurde ook niet te ontruimen.

Wordt het verlengingsverzoek van de huurder door de kantonrechter toegewezen, dan zou de ontruimingsbescherming daarna nog tweemaal telkens met maximaal één jaar worden kunnen worden verlengd. Hiervoor moet de huurder dan opnieuw tijdig een verlengingsverzoek indienen.

Wordt het verlengingsverzoek van de huurder door de kantonrechter afgewezen, dan zal de kantonrechter de ontruimingsdatum vaststellen.

Wat als er geen verzoek wordt ingediend?

Als de huurder niet binnen de voornoemde twee maanden een verlengingsverzoek indient, dan wordt de ontruimingsverplichting na afloop van die twee maanden definitief. Dit geldt ook als de huurder het verzoek te laat indient.

Als de huurder geen verzoek indient en na afloop van de tweemaandenperiode niet vertrekt, dan kan de verhuurder een ontruimingsprocedure opstarten met als doel een vonnis te verkrijgen waarin staat dat de huurder moet ontruimen. Daarmee kan vervolgens via een deurwaarder een ontruiming worden bewerkstelligd. In zo’n procedure is geen plaats voor de hiervoor bedoelde belangenafweging.

Onze huurrechtspecialisten adviseren start-ups en scale-ups graag in het geval dat zij worden geconfronteerd met een opzegging van de huurovereenkomst door de verhuurder. Neem bij vragen over dit onderwerp gerust contact met ons op.

Event voor start-ups en scale-ups: de juridische issues bij (duurzame) innovatie

Op 30 mei 2024 organiseert Ploum weer een event voor start-ups en scale-ups, gericht op de volgende stap in het proces om (duurzaam) te groeien en innoveren. Het programma omvat naast een plenair gedeelte sessies over onder meer investeringsvormen, samenwerkingsverbanden met het oog op verduurzaming, het voorkomen van greenwashing, het vastleggen en beschermen van intellectuele-eigendomsrechten en voorbereid zijn op situaties waarover nog niks is vastgelegd in wet- en regelgeving. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link.

Contact

Advocaat

Renée van Hoof

Expertises:  Vastgoedrecht, Litigation, Huurrecht, Bouwrecht, Vastgoed, Logistiek Vastgoed, Start-up en Scale-up,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.