https://ploum.nl/uploads/Laptop.jpg

Dropshipping? Dit zijn enkele aandachtspunten

08 mei '24

Auteur(s): Ferah Taptik

Dropshipping is doorgaans ideaal voor start-ups: online verkopen (via een webshop) en dus geen voorraad, (hoge) investeringskosten, inkooprisico’s, opslagkosten of (hoge) personeelskosten. En zo zijn er nog wel meer voordelen te bedenken. De verkochte producten worden in het geval van dropshipping namelijk direct door de leverancier verstuurd naar de consument. Bijvoorbeeld door producten uit China online via een webshop in Nederland te verkopen een consumenten in Nederland. Dropshippers zijn zich echter niet altijd bewust van de juridische verplichtingen en risico’s die dropshipping met zich kan meebrengen. In deze blog worden enkele aandachtspunten voor dropshippers kort besproken.

Productveiligheid en aansprakelijkheid

Allereerst moet worden opgemerkt dat de consument in beginsel een koopovereenkomst met de dropshipper sluit, en niet met de (buitenlandse) leverancier. Indien deze producten buiten de EU worden geïmporteerd, dan geldt dat de dropshipper in principe als de importeur wordt aangemerkt. De importeur heeft diverse wettelijke verplichtingen tegenover de consument, maar ook tegenover toezichthouders, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bovendien geldt in geval van import van producten buiten de EU dat de importeur volgens de wet ook als producent kan worden aangemerkt.

De dropshipper is allereerst verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het betreffende product voor de consument. Dit betekent onder andere dat het product moet voldoen aan de daarvoor geldende wettelijke voorschriften. Regels waaraan consumentenproducten moeten voldoen zijn onder andere opgenomen in de Europese richtlijn (2001/95/EG) voor algemene productveiligheid (welke vanaf eind 2024 zal worden vervangen door de nieuwe Verordening Productveiligheid (EU) 2023/988) en in de Nederlandse Warenwet. Voorts gelden er ook specifieke eisen ten aanzien van producten zoals cosmetica, speelgoed, medische hulpmiddelen, voedingssupplementen of machines.

Het voorgaande brengt mee dat de consument in geval van schade door een gebrekkige product de dropshipper aansprakelijk kan stellen. Het is daarom noodzakelijk voor de dropshipper om contractuele afspraken te maken over de conformiteit van de geleverde producten met de leverancier. Let op dat de dropshipper de consument met geleden schade niet naar de buitenlandse leverancier kan verwijzen, maar zelf verantwoordelijk en aansprakelijk is voor eventueel geleden schade. Om die reden is het belangrijk voor de dropshipper om contractuele afspraken te maken met de leverancier inzake deze schadeposten. Dit geldt tot slot ook voor de levering/bezorging van de producten, welke doorgaans door de leverancier wordt geregeld maar waarvoor toch de dropshipper verantwoordelijk is. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan vertraging of diefstal van de producten.

Etiketteringsverplichtingen

Een belangrijke verplichting voor de dropshipper (als importeur) is om zijn eigen contactgegevens op het etiket of de verpakking van het product te vermelden. De consument dient namelijk in geval van schade of eventuele vragen de verantwoordelijke persoon te kunnen contacteren. Dit geldt eveneens voor de toezichthouder zoals de NVWA die in geval van een onveilige product de verantwoordelijke persoon moet kunnen contacteren om bijvoorbeeld een recall uit te laten voeren (onveilige producten terughalen). De NVWA kan doorgaans in geval van onveilige producten naast een recall ook andere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een schriftelijke waarschuwing of een boete. Ook moet de importeur controleren of de fabrikant een volledig technisch dossier heeft aangeleverd, veiligheidsinstructies heeft toegevoegd of bijvoorbeeld indien van toepassing CE-markeringen op het product heeft gezet. En zo zijn er veel meer verplichtingen en risico’s voor de dropshipper. Indien de dropshipper niet voldoet aan dergelijke verplichtingen, wordt niet de buitenlandse leverancier maar de dropshipper hierop aangesproken.

Ook om deze redenen is het verstandig om contractuele afspraken te maken met de leverancier. Hoewel de dropshipper de voornoemde risico’s en verplichtingen tegenover de consument en toezichthouders niet contractueel kan afwentelen op de leverancier, kunnen er wel afspraken worden gemaakt met de leverancier inzake het verhalen van de gemaakte kosten door de dropshipper bij de leverancier.

Consumentenrechten

Een volgende punt van aandacht betreft de rechten van de consument tegenover de dropshipper. Zoals reeds aangekaart, wordt er in beginsel een koopovereenkomst gesloten tussen de consument en de dropshipper. Dit brengt mee dat de consument een aantal rechten heeft tegenover de dropsshipper, zoals het herroepingsrecht van de consument (retour) en de wettelijke garantie.

Overige aandachtspunten

Tot slot noemen wij nog een aantal aandachtspunten welke door dropshippers vaak over het hoofd worden gezien. Een eerste voorbeeld is een schending van het intellectuele eigendomsrecht (‘IE-recht’). Hierbij valt te denken aan de verkoop (bewust of onbewust) van namaakproducten, waarbij de dropshipper in een dergelijk geval inbreuk maakt op de IE-rechten van een bedrijf en deze inbreuk kan leiden tot een aanzienlijke boete voor de dropshipper. Het is aldus van groot belang voor de dropshipper om in het contract met de leverancier op te nemen dat de leverancier geen producten zal leveren die inbreuk kunnen maken op IE-rechten van bedrijven.

Een volgende punt van aandacht betreft het laten opstellen van een privacyverklaring voor de website van de dropshipper. Een dropshipper met een online webshop is namelijk verplicht (volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) om (nieuwe en bestaande) klanten van de website te informeren over de verwerking van persoonsgegevens, zoals hun naam, adres en telefoonnummer. In het kader van gegevensbescherming is de dropshipper dan ook gebonden aan diverse wettelijke voorschriften.

Tot slot is het verstandig voor de dropshipper om gebruik te maken van algemene voorwaarden waarin de rechten en plichten van klanten worden opgenomen. Het opstellen van goede algemene voorwaarden is cruciaal voor de dropshipper om eventuele risico’s zoveel mogelijk te vermijden of te verkleinen.

Advies of hulp nodig?

Uit het voorgaande blijkt dat bij dropshipping veel (financiële) risico’s en aansprakelijkheden kunnen komen kijken. De dropshipper is namelijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele schade van consumenten en kan daarnaast ook aangesproken worden door toezichthouders als hij zich niet houdt aan diverse wettelijke verplichtingen. Het is om voorgaande redenen dan ook cruciaal voor de dropshipper om advies in te winnen inzake onderwerpen zoals productveiligheid, productaansprakelijkheid, etikettering, intellectuele eigendomsrechten, privacy en consumentenrechten.

Ook kan het van essentieel belang zijn voor de dropshipper om het contract met de leverancier, zijn algemene voorwaarden en de privacyverklaring door een deskundige op te laten stellen en of te laten beoordelen.

Onze specialisten binnen Ploum beschikken over veel kennis en ervaring en kunnen u uitstekend helpen.

Event voor start-ups en scale-ups: de juridische issues bij (duurzame) innovatie

Op 30 mei 2024 organiseert Ploum weer een event voor start-ups en scale-ups! Deze bijeenkomst zal in het teken staan van het zetten van de volgende stap in het proces om te groeien als start- of scale-up. Zo kan gedacht worden aan het interessant(er) worden voor investeerders, waarbij de focus ligt op duurzame innovatie binnen jouw bedrijf. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link.

Contact

Advocaat

Ferah Taptik

Expertises:  Douanerecht, Voedsel- en Warenpraktijk, Transportrecht, Transport en Logistiek, Haven en Douane, Food, Douane en Internationale Handel, Start-up en Scale-up, E-commerce,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.