https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Samenwerken_Teams_Overeenkomst/arbeidsrecht.jpg

De belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen en ontwikkelingen in 2023 op een rij

30 dec '22

Het jaar 2022 was ook arbeidsrechtelijk gezien een bewogen jaar. Zo is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden, zorgden de gebeurtenissen rondom the Voice ervoor dat veel werkgevers hun beleid inzake grensoverschrijdend gedrag tegen het licht hielden, hebben ouders sinds augustus 2022 recht op betaald ouderschapsverlof en bestaat sinds begin 2022 een vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven.

In 2023 staan er opnieuw verschillende wijzigingen op de agenda. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij.    

Stijging van het minimumloon met ruim 10 procent

Vanwege de uitzonderlijke hoge inflatie en de gevolgen daarvan op het inkomen heeft het kabinet besloten om het minimumloon in één keer te verhogen met 10,15 procent. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon gaan hierdoor ook mee omhoog.

Verhoging van de maximale onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding

De werkgever heeft de mogelijkheid om aan de werknemer een onbelaste reiskosten- of thuiswerkvergoeding te betalen. Per 1 januari 2023 zal de maximale onbelaste thuiswerkvergoeding stijgen van 2 euro naar 2,13 euro per dag. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding wordt met ingang van 2023 verhoogd van 0,19 euro naar 0,21 euro per kilometer. Naar verwachting wordt de maximale onbelaste reiskostenvergoeding vanaf 2024 verhoogd naar 0,22 euro per kilometer.

Werkkostenregeling

De vrije ruimte in de Werkkostenregeling gaat in 2023 (opnieuw) tijdelijk omhoog, van 1,7% van de fiscale loonsom tot 400.000 euro naar 3% van de fiscale loonsom tot 400.000 euro. Werkgevers hebben hierdoor dus meer ruimte om onbelaste vergoedingen – zoals een compensatie voor de stijgende energiekosten – aan werknemers te verstrekken zonder daar belasting over te moeten betalen.

Hogere maximale transitievergoeding

In 2022 bedraagt de maximale transitievergoeding 86.000 euro. De hoogte van de maximale transitievergoeding zal in 2023 89.000 euro zijn, of een bedrag ter hoogte van het jaarsalaris wanneer dit hoger is dan het nieuwe wettelijke maximum van 89.000 euro.

Overige verwachte ontwikkelingen in 2023

Wet werken waar je wilt

Het wetvoorstel Wet werken waar je wilt behelst een aanpassing van de Wet flexibel werken. Dit wetsvoorstel heeft als doel werknemers een sterker recht te geven om thuis te kunnen werken. Een werkgever moet een verzoek van een werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats in beginsel accepteren. Bij de beoordeling van dat verzoek moet de werkgever een belangenafweging maken tussen enerzijds de belangen van de werknemer en anderzijds de belangen van de werkgever. Dat is anders dan het wettelijk kader op dit moment, waarin de werknemer enkel een right to ask heeft en de werkgever een duty to consider. Op 5 juli 2022 is het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, alleen de Eerste Kamer moet de wet nog beoordelen.

Zijn Deliveroo bezorgers zzp’ers of werknemers?

Hoewel Deliveroo geen activiteiten meer uitvoert in Nederland, wordt in 2023 een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad verwacht over de vraag of de maaltijdbezorgers van Deliveroo werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst of niet. Zowel de rechtbank als het hof hebben geoordeeld dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo in Nederland werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst. Ook A-G De Bock concludeerde in haar advies aan de Hoge Raad dat de bezorgers werknemers zijn. In de loop van 2023 wordt het oordeel van de Hoge Raad verwacht.

Verdere ontwikkelingen op zzp-gebied

Op vrijdag 16 december 2022 heeft het kabinet een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van maatregelen op het gebied van werken als en met zzp’ers. In deze brief maakt het kabinet het voornemen bekend om de kaders rondom zelfstandigen toekomstbestendiger te maken. Zo zijn er concrete plannen om de fiscale verschillen tussen werkenden in loondienst en zzp’ers te verkleinen. Verder is het kabinet van plan om – kort gezegd – het gezagscriterium te verduidelijken door de rechtspraak over de kwalificatievraag vast te leggen in regelgeving. Duidelijk is dat het laatste woord over de zzp-discussie nog niet is gezegd, dus wij houden u ook in 2023 op de hoogte.

Wet bescherming klokkenluiders

Op 20 december 2022 heeft de Tweede Kamer het wetvoorstel voor de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) aangenomen. Met de komst van de Wbk wordt onder andere het benadelingsverbod uitgebreid, de interne meldingsplicht afgeschaft en de kring van beschermden uitgebreid. De Eerste Kamer heeft de behandeling van dit wetsvoorstel ingepland op 17 januari 2023. Tijd om in 2023 uw klokkenluidersregeling tegen het licht te houden! Lees hier meer

Heeft u vragen over bovengenoemde wijzigingen? Neem dan contact op met ons team Arbeidsrecht. Wij helpen u graag verder.

Dit artikel is geschreven door Aimée Ishimwe.

Contact

Advocaat

Frans Bakker

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Start-up en Scale-up,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.