https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/pexels-pixabay-261679.jpg

Vier aandachtspunten bij het sluiten van (commerciële) overeenkomsten

08 nov '22

U bent aan het onderhandelen met uw wederpartij – bijvoorbeeld een leverancier, producent of dienstverlener – over een overeenkomst. Waar moet u voorafgaand aan het sluiten van deze overeenkomst bij stilstaan?

Bij elke overeenkomst zijn er onderdelen waar u aandacht aan moet besteden. Welke onderdelen dat precies zijn, kan per type overeenkomst verschillen. Toch zijn er in ieder geval vier punten die in iedere overeenkomst uw aandacht verdienen. In de komende blogserie zullen wij deze vier aandachtspunten bespreken. Iedere twee weken komt er een aandachtspunt aan bod. De eerste blog zal worden gepubliceerd op woensdag 16 november. De volgende aandachtspunten zullen wij bespreken:

  1. Looptijd en opzegging: spreekt u iets af voor bepaalde of onbepaalde tijd? Denkt u na over opzeggingsmogelijkheden? En wat gebeurt er als u niets afspreekt over opzegging of looptijd? In deze blog zetten wij voor u uiteen wat de (on)mogelijkheden zijn.
  2. Aansprakelijkheid: wat als het geleverde product niet is wat u voor ogen had? Of andersom, u heeft iets geproduceerd of een dienst verleend, maar uw wederpartij stelt dat dit niet voldoet aan de eisen en meent dat hij of zij hierdoor schade heeft geleden? Zorg ervoor dat u duidelijk afspreekt wie, onder welke voorwaarden, voor welke schade kan worden aangesproken. Wij geven tips & tricks.
  3. Overmacht: wat als u niet meer aan uw verplichtingen uit de overeenkomst kunt voldoen? Kunt u zich dan succesvol beroepen op overmacht? En om welke situaties gaat het dan eigenlijk? Wij bespreken in deze blog welke mogelijkheden u heeft.
  4. Rechts- en forumkeuze: het is belangrijk om (met name bij internationale overeenkomsten) een rechtskeuze in de overeenkomst op te nemen, zodat u weet door welk recht de overeenkomt en de daaruit voortvloeiende rechten en verplichtingen worden beheerst. Wat wel of niet is toegestaan, kan immers per land verschillen. Ook is het van belang om vooraf te bedenken wie bevoegd is om over het geschil te oordelen. Maak bij voorkeur vooraf een bewuste keuze voor de overheidsrechter of voor een vorm van alternatieve geschilbeslechting. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Wilt u geen blog missen? Of wilt u nu alvast meer weten over een overeenkomst die u van plan bent te sluiten? Neem dan contact met ons op via s.poutsma@ploum.nl of b.schoenmaker@ploum.nl.

Ook verschenen in deze blogserie: 
1. Looptijd en opzeggingen
2. Aansprakelijkheid
3. Overmacht
4. Rechts- en forumkeuze

Contact

Advocaat

Bine Schoenmaker

Expertises:  IT-recht, Privacyrecht, Contractenrecht , Technologie, Media en Telecom, Zorg, Artificiële intelligentie, Commerciële contracten,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)