Uitzendbeding voor zieke uitzendkrachten niet geldig volgens Hoge Raad

17 mrt '23

Auteur(s): Michelle Westhoeve

Eindigt de arbeidsovereenkomst van een uitzendkracht meteen bij een ziekmelding? Dit is jarenlang de praktijk geweest in de uitzendbranche, maar de laatste jaren is er discussie ontstaan over de vraag of dit wel eerlijk was. De Hoge Raad hakt vandaag de knoop door: een ziekmelding van een uitzendkracht mag er niet voor zorgen dat de arbeidsovereenkomst eindigt.

Hoe zat het ook alweer?

Een uitzendkracht kan in dienst zijn op basis van een contract met een uitzendbeding. Dit beding betekent dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt, als de inlener hem of haar niet meer wil inlenen.

Op basis van de uitzendcao’s (de ABU- en NBBU-cao’s) gold dat bij een ziekmelding er ook meteen een einde kwam aan de arbeidsovereenkomst. Een ziekmelding telt volgens deze cao’s ook als een beëindiging ‘op initiatief van de inlener’, ook al neemt de inlener helemaal geen initiatief of actie.

Als gevolg hiervan komt de zieke uitzendkracht dan in de Ziektewet terecht. Op basis van de uitzendcao’s wordt de Ziektewetuitkering weliswaar aangevuld, maar de arbeidsovereenkomst is en blijft beëindigd. Veel uitzendkrachten vinden dat niet terecht. Een ‘gewone’ werknemer blijft immers ook gewoon in dienst als hij zich ziekmeldt, en wordt dan beschermd door het opzegverbod bij ziekte.

De zaak bij de Hoge Raad

Wij schreven al eerder over de zaak die nu bij de Hoge Raad is beland. Het gaat hier om een machine operator die bij de inlener een ernstig arbeidsongeval heeft gehad. Als gevolg van dit arbeidsongeval heeft de uitzendkracht zich ziekgemeld, waarna zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk is beëindigd. Het uitzendbureau beriep zich hierbij op het uitzendbeding uit de NBBU-cao. De uitzendkracht was het daar niet mee eens, en stapte naar de rechter.

Volgens het Hof Den Haag was de toepassing van een dergelijk uitzendbeding bij ziekte of arbeidsongeschiktheid van de uitzendkracht in strijd met de wet, omdat het sinds de inwerkingtreding van de WWZ op 1 juli 2015 niet meer mogelijk is om bij cao af te wijken van het opzegverbod tijdens ziekte.

Ook de advocaat-generaal bij de Hoge Raad vond het uitzendbeding niet houdbaar voor zieke uitzendkrachten, omdat het in strijd zou zijn met de ontslagbescherming die (zieke) werknemers zouden moeten hebben.

De Hoge Raad oordeelt: ziekmelding mag niet zorgen voor einde arbeidsovereenkomst

Op 17 maart 2023 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het uitzendbeding in geval van een ziekmelding inderdaad niet mag zorgen voor een automatisch einde van de arbeidsovereenkomst. Dit is in strijd met de wet, die aan zieke werknemers ontslagbescherming biedt.

Voor de volledigheid geeft de Hoge Raad wél aan dat de arbeidsovereenkomst altijd kan eindigen indien de inlener aangeeft niet meer met de uitzendkracht te willen samenwerken. Of de uitzendkracht dan ziek is of niet: de arbeidsovereenkomst eindigt. Er is dan dus wel een actieve handeling van de inlener nodig.

Gevolgen voor de praktijk en ABU-cao

Deze uitspraak van de Hoge Raad betekent dat uitzendkrachten bij een ziekmelding in principe in dienst blijven, zolang de inlener geen verzoek heeft gedaan om de samenwerking stop te zetten.

Voor wie onder de ABU- of NBBU-cao valt, zou per 1 juli 2023 sowieso al gaan gelden dat de uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet meer automatisch eindigt bij een ziekmelding. Dit volgt uit het nieuwe artikel 15 lid 1 van de laatste versie van beide cao's. ABU en NBBU. Dit artikel bepaalt ook dat de terbeschikkingstelling, en dus de arbeidsovereenkomst, sowieso niet eindigt tijdens ziekte – met of zonder verzoek van de inlener.

Bent u inlener, uitlener, of uitzendkracht en hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons Team Arbeidsrecht. Wij denken graag met u mee.

Contact

Advocaat

Michelle Westhoeve

Expertises:  Arbeidsrecht,Privacyrecht,Medezeggenschapsrecht, Transport en Logistiek, Bedrijven in moeilijkheden,Corona (COVID-19) Juridische Helpdesk,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.