20 apr '22
Door de coronacrisis is duidelijk geworden dat thuiswerken in veel gevallen geen problemen oplevert. Sterker nog: werkgevers en werknemers ervaren ook veel voordelen. Thuiswerken is dus een blijvertje.
Recent heeft de SER een advies uitgebracht over hybride werken na de coronacrisis. Het gaat daarbij om een combinatie van thuiswerken en werken op de werkplek (‘tijd- en plaatsonafhankelijk werken’). Reden om nog eens stil te staan bij de huidige regels en mogelijkheden en een blik te werpen op de toekomst.
Wet flexibel werken en Wet werken waar je wil
Ook vóór corona kon een werknemer al verzoeken om thuis te werken, op basis van de Wet flexibel werken (Wfw). Eerder schreven wij daar al een update over. Kort gezegd kan een werknemer, die langer dan 26 weken in dienst is, een verzoek indienen tot wijziging van zijn arbeidsplaats (dus: van kantoor naar de studeerkamer thuis). Een werkgever is niet verplicht aan dat verzoek te voldoen, maar moet hierover wel overleggen met de werknemer en moet een afwijzing beargumenteren en uitleggen aan de werknemer.
Niet een héél sterk recht van werknemers dus, zo vonden ook enkele politieke partijen. Zij dienden in 2021 het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wil’ in (zie ook onze update over dit wetsvoorstel). Dit wetsvoorstel wil de Wfw wijzigen op het punt van de afwijzing van het thuiswerkverzoek. Dat zou onder de nieuwe wet niet meer mogelijk zijn, behalve in het geval van ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’. Dat is een strenge toets, maar niet helemaal onmogelijk. De werkgever zou zich bijvoorbeeld kunnen beroepen op financiële en praktische problemen bij thuiswerken, of de aard van de arbeid die thuiswerken niet (goed) mogelijk maakt.
Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Tweede Kamer, maar er is al veel kritiek op gekomen. Veel partijen vragen zich af welk probleem het wetsvoorstel nu eigenlijk oplost, nu (gedeeltelijk) thuiswerken al grotendeels is ingeburgerd. Bovendien wordt de toets van de ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’ als te zwaar gezien. Het is dus nog maar de vraag of het wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt ingevoerd.
SER-advies
Ondertussen heeft ook de SER een advies uitgebracht over hybride werken. Wij vatten hieronder de belangrijkste punten uit het advies samen.
Conclusie
Kortom, genoeg te bespreken voor werkgevers en werknemers. De ervaring leert dat de meeste organisaties inmiddels wel een beleid hebben ingevoerd voor thuis- of hybride werken, en dat vaak goed gaat. Wellicht bieden het SER-advies en/of de wetsvoorstellen nog inspiratie om dat beleid wat verder aan te scherpen.
Vragen over thuiswerkers, hybride werken, arbeidsomstandigheden of andere discussies op de werkvloer? Neem dan contact op met ons team Arbeidsrecht. Wij voorzien u graag van snel en praktisch advies!
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.