https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Douane_en_Logistiek/europe-609118_1280.jpg

Sancties tegen Rusland – 24 februari 2022/2025

24 feb '25

Auteur(s): Jikke Biermasz en Hugo van Aardenne

Het is vandaag op de kop af drie jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon en inmiddels is ook het 16e sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. Hiermee is een ongekende hoeveelheid regels van kracht waarmee bedrijven rekening hebben te houden in de handel met Rusland. En dan gaat het al lang niet meer alleen om het eenvoudigweg zakendoen met Russische staatsbedrijven of personen die direct verantwoordelijk worden gehouden voor de oorlog in Oekraïne.

De sancties hebben betrekking op ongelofelijk veel onderwerpen zoals het zakendoen in bepaalde bezette gebieden, zakendoen met schepen van de zogenaamde ‘schaduwvloot’, maar ook zogenaamde ‘dual-use goederen’ vallen ruimschoots onder de huidige sancties tegen Rusland. De gedachte hierachter is dat de zogenaamde ‘dual-use goederen’ zowel voor civiele als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De bijlage bij de ‘Dual-use Verordering’ kent tien verschillende categorieën die betrekking hebben op de meest uiteenlopende technische eigenschappen voor bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld computers, sensoren, lasers of schepen.

De afgelopen drie jaar zijn Europese sancties uitgebreid ingezet als politiek drukmiddel tegen Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Het lijkt daarbij logisch dat wordt gekeken naar sancties tegen invloedrijke personen, of sancties tegen de import van olie en gas, de export van wapens of sancties tegen financiële instellingen.

Maar de sancties tegen Rusland zijn nog veel breder dan dat ingezet. Zo hebben de sancties mede tot doel om geen goederen te exporteren naar Rusland die de industriële verdiencapaciteit zouden kunnen versterken. In dat kader vallen ook diverse bloemen, planten, bollen, knollen en wortelstokken onder het bereik van de sancties.

Kortom, internationale sancties zijn vaak complexe regels. De sancties tegen Rusland zijn daar geen uitzondering op. Het wordt dan vaak nog complexer om te beoordelen of sancties worden omzeild via buurlanden van Rusland.

Dit soort sancties wordt gehandhaafd op grond van de Sanctiewet 1977 en de Wet op de Economische Delicten. Tot enkele jaren geleden waren strafrechtelijke vervolgingen eigenlijk een zeldzaamheid. Dit soort zaken had eenvoudigweg nauwelijks prioriteit. Dat ligt tegenwoordig echt anders. De Douane voerde al vele duizenden controles uit, en de FIOD en het Openbaar Ministerie hebben al tientallen strafrechtelijke onderzoeken geopend naar personen en bedrijven, waarvan sommige zaken ook eindigen in lange gevangenisstraffen of hoge boetes.

Daarnaast is de houding van de EU gewijzigd; Brussel verstevigt haar grip met het oog op de doeltreffendheid van de sancties. Met name in de laatste sanctiepakketten zijn regels aangenomen die omzeiling van de beperkende maatregelen van de EU moeten tegengaan en die baanbrekend zijn, zoals de verplichte “geen wederuitvoer naar Rusland”-clausule in contracten, de verplichting van EU bedrijven om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat buiten de EU gevestigde rechtspersonen waarvan zij eigenaar zijn of waarover zij zeggenschap uitoefenen niet deelnemen aan activiteiten die de sanctieverordening ondermijnen en meldingsplichten.

Nu drie jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne is het 16e sanctiepakket aangenomen en er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan deze regels. Wilt u weten wat de nieuwste sancties voor uw bedrijf kunnen beteken of wilt u weten of u nog compliant bent met de huidige regels, neem dan contact op met Jikke Biermasz of Hugo van Aardenne.

Contact

Advocaat, Partner

Jikke Biermasz

Expertises:  Douanerecht, Transportrecht, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Voedsel- en Warenpraktijk, Haven en Douane, Food, Transport en Logistiek, Douane en Internationale Handel, Internationale Sancties en Exportcontrole , E-commerce,

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.